Минисериалът на БНТ "Дарителите" отдава почит на българи, които вдъхновяват и днес

  • 23.05.2024
  • БНР
Снимката е илюстративна. Снимка:Архив

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия.

Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес?

"Разказват се със сърце. Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите си, така че тя да докосне зрителите", коментира пред БНР доц. д-р Ема Константинова, сценарист и режисьор на сериала, преподавател в НАТФИЗ.

Проектът е инициатива на фондация "Лъчезар Цоцорков" и е подкрепен от неправителствената организация. Идеята е била да се отдаде памет на изключителни хора от епохата преди 1944 г., както и да се покаже на съвременниците ни, че всеки би могъл да бъде дарител, стига да бъде чувствителен към проблемите на общността, поясни Константинова.  

В предаването "Хоризонт до обед" тя сподели, че за нея мащабът на тази дарителска дейност, до която се е докоснала при работата по филма, е бил смайващ.

Енциклопедия "Дарителството" в три тома разказва стотици истории за българската дарителска памет, посочи Алексей Христов, изпълнителен директор на Американска фондация за България, създадена в САЩ от българи, отдадени на каузата за дарителството. По думите му, всяка история там е сама по себе си филм.

Всеки епизод представя дарители за определени каузи. Първият е посветен на образование, вторият – на социални каузи, третият – на здравеопазването, а четвъртият – на културата, изтъкна Ема Константинова. Всеки епизод съдържа по три истории – "всяка от тях много ярка, много силна".

"Страхотен архив сме намерили за този филм. В нашата продукция имаше цял отряд търсачи на архиви. Те обърнаха и местните архиви, и националния архив. Работили сме и с кадри от Филмотеката", разказа режисьорката. По думите ѝ, голяма част от архива е интерпретирана със съвременни технологии.

Запитан има ли промяна в каузите днес, Алексей Христов заяви, че именно в тези области и в момента дарителството среща най-голяма подкрепа. Според него в последните години дарителството се развива изключително добре.

М.Л.