Мурманск чества Деня на славянската писменост и култура

  • 26.05.2024
  • СБЖ
  • Иля Виноградов, специално от Мурманск
Момент от отбелязването в Мурманск на 24 май. Снимка: Иля Виноградов

На 24 май целият славянски свят отбелязва Деня на славянската писменост и култура. Един от важните центрове на събитията в Русия е Мурманск, където през 1986 г. за първи път в страната по инициатива на писатели начело с Виталий Маслов и с подкрепата на българския народ е възродена традицията за неговото честване.

Денят започна с традиционен митинг на Алеята на писателите до Мурманската регионална детска и младежка библиотека „В. Махаев“. Сред участниците бяха дипломати и членове на експертния съвет на Общоруската арктическа литературна награда на името на Виталий Маслов.

Основното събитие беше празникът „Словото“, който се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, подарен на Мурманск от България през 1990 г. и първият на равноапостолните просветители в Русия. Монументът е копие на паметника, издигащ се пред Народната библиотека в София.

Празникът в Мурманск бе белязан от празничен камбанен звън и църковни тържествени служби, речи на властта, духовници, културни дейци, ученици, облечени като литературни герои, цветя в подножието на паметника и разбира се и копие на Самарското знаме.

В словото си зам.-областният управител Елена Дягилева припомни историята на възраждането на празника и неговото значение за региона. Зам.-председателят на Областната дума Владимир Мишченко говори за значението на делото на светите братя Кирил и Методий за страната и руската култура. Регионалният министър на културата Олга Обухова поздрави гражданите с това значимо събитие и награди училищните екипи, които спечелиха конкурса за костюми. Първото място в него заеха ученици от Мурманския академичен лицей.

С поздравителни думи към присъстващите се обърнаха и представители на градските власти, митрополитът на Мурманск и Мончегорск Митрофан и гостът от Москва – първият секретар на управителния съвет на Съюза на писателите на Русия Генадий Иванов. Те говориха и за приятелството на славянските народи, за общата история с България.

Денят продължи с хоров концерт във Филхармонията и церемония по награждаване на лауреатите на Общоруската арктическа литературна награда на името на В.С. Маслов.

 

Панорама