Журналистката Ирина Кирилова ще представи в Казанлък книгата си „Закъснели срещи“

  • 26.05.2024
  • БТА
  • Ралица Стефанова, кореспондент на БТА в Казанлък
Снимка trakiaworld.com

Журналистката Ирина Кирилова ще представи в Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък своята книга „Закъснели срещи“. Това съобщиха за БТА от културния институт. Представянето е част от програмата на музея за месеца и ще се състои на 28 май.

Книгата съдържа както интервюта и публицистика, така и поезия, каза за БТА авторката. Интервютата са на различна тематика, а по време на представянията, освен с трудовете си, Ирина Кирилова запознава публиката с някои от своите събеседници, съобщава БТА. На срещата в Казанлък се очаква да дойдат Теодосий Теодосиев, Бисер Бойчев и Веселин Димитров – Вража. Теодосиев е добре познат на казанлъшката публика, създател на златни, сребърни и бронзови медалисти по физика от световни олимпиади, носител на множество отличия и почетен гражданин на града. Бисер Бойчев е от Шивачево. Той е поет с шест издадени стихосбирки и с национални и международни награди. Веселин Димитров – Вража е основател на културен център в Сливен в къщата на майката на Георги Раковски. Той развива широка културна дейност, а любопитен факт е, че тя го отвежда в Индия, където намира училище, носещо името на Раковски. По време на предстоящата среща в Казанлък Ирина Кирилова обещава вълнуващ разговор с тримата си гости. 

Това е седмата книга на Ирина Кирилова, а тя не е традиционен автор. „Закъснели срещи“ включва не само задълбочени разговори с различни събеседници, но и есета, които имат душевност и аромат на родолюбие. В този раздел има две журналистически разследвания – за един много интелигентен българин от първите 30 години на миналия век Иван Андрейчин и за смъртта на Сталин.  

В книгата са включени стихове, които отварят душата на авторката, а в края читателят може да се запознае със страници от нейния дневник, в които тя разказва за най-съкровеното, което повечето хора биха скрили. 

Ирина Кирилова е родена в село Калековец, община Марица, област Пловдивска. Завършила е висшето си образование във Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има дълъг и забележителен стаж като журналистка в различни медии. Двадесет и осем години от нейната трудова биография са свързани с град Хисаря, където работи в лицензираното от Съвета за електронни медии кабелно Радио Хисар и ежедневно има едночасова програма. В продължение на няколко години е работила в Кабелна телевизия „Хисар“, правила е и общинския вестник „Славей“. Дълго време Ирина Кирилова е била кореспондент, сътрудник, както и автор на предаването „Добър вечер, стопани! “ на радио Пловдив. Гласът и е звучал по двете програми на радио София, където са излъчвани нейни интервюта и репортажи, в радио „Веселина“, „Дарик радио“, „Канал Ком“. Нейни интервюта, коментари и статии са запазени във вестник „Антени“, името и можете да намерите и във вестниците „Стандарт“, „ Арт - клуб,“ „ Марица“, където е била сътрудник. Има издадени седем книги.

Панорама