Триумф за България на Европейското първенство по художествена гимнастика

  • 26.05.2024
  • nova.bg/ladyzone.bg
новата абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика СТилияна Николова поемаа титлата от миналогодишната, която също е българка – Боряна Калейн

Изключителен успех постигнаха българските състезателки на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща. В събота, 25 май, нашите представителки спечелиха три златни медала от три възможни – зашеметяващата Стилияна Николова взе златото и стана европейска шампионка в многобоя. След нея златен медал спечели и ансамбълът ни - и в многобоя, и в отборната надпревара. А в неделя златото и среброто за обръч отидоха пак при нашите прекрасни момичета – Боряна Калейн и Стилияна Николова, а бронзът за лента – при дебютантката в отбора ни Елвира Краснобаева. Калейн също взе и бронз – за бухалки.

Общо по време на това първенство България се пребори за девет медала.

Българският президент Румен Радев, който бе на официално посещение в Будапеща, остана и за финалите на провеждащото се в унгарската столица Европейско първенство по художествена гимнастика и бе в спортната зала "Ласло Пап" (където се състоя шампионатът), за да подкрепи българските гимнастички. Той връчи медалите на отличените за различните уреди, като емоционално поздрави състезателките и ги насърчи за още успехи, съобщи nova.bg.

Вълнувщ момент бе и финалното отборно награждаване, когато звучащият в залата запис на българския химн внезапно прекъсна, но нашите момичета продължиха да го пеят акапела и го изпяха до края.

Фурорът на първенството несъмнено бе миниатюрната (141 см, 39 кг), но зашеметяваща с изпълненията си Стилияна Николова. Тя събра максимален брой точки и се класира като абсолютна европейска шампионка с голяма преднина спрямо получилата сребърен медал италианска състезателка София Рафаели.

18-годишната Николова е родена в египетската столица Кайро, където майка ѝ Паулина Николова, бивша състезателка в българския асамбъл по художествена гимнастика и носителка на медали като част от него, от години работи като треньор по същия спорт. Бащата на Стилияна е футболист с опит в три водещи отбора и в националния тим. Новата европейска шампионка има и 15 г. по-голяма сестра Паола, както и брат Денис, пише ladyzone.bg.

Стилияна тренира художествена гимнастика в Кайро от съвсем малка, а когато е 13-годишна, се завръща сама в България, за да се присъедини към националния ни отбор.

Сегашният български триумф на първенството в Будапеща предизвика буря от възторг в социалните мрежи.

 

 

Панорама