Стена на родолюбието краси село Гугутка

  • 27.05.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

В ивайловградското село Гугутка наскоро бе открита Стена на родолюбието. Ликовете на двамата равноапастоли Кирил и Методий, на Иван Вазов и Христо Ботев, рисунки, вдъхновени от родната история , греят на площада .

Създаването на Стената на родолюбието е по идея на родения в Гугутка доц. д-р Георги Паскалев – бивш ректор на Медицинския университет – Пловдив, носител на почетен знак от Президента за цялостен принос в развитието на българското медицинско образование, сега е почетен ректор на университета. В знак на признателност той бе удостоен със званието “Почетен жител на Гугутка”.

Село Гугутка е подробно описано в книгата „Моите духовни струни. Кървавата 1913 година“. Неин автор е Георги Петков /1937-2024/. Той описва трагичните събития през 1913 г - жестокостите на башибозука и части на редовната турска армия в родното му село. Изпълних бащината заръка и по спомени и документи написах тази своеобразна история на моето село, която е най-голямото ми богатство, казва приживе авторът, тачен от своите земляци. Паметник днес напомня за жертвите, за които е писал и проф. Любомир Милетич в своя труд „Разорението на тракийскитѣ българи през 1913 година“.

Панорама