Издирват британския журналист Майкъл Мозли, изчезнал на остров Сими

  • 06.06.2024
  • БНР/ВВС
  • БНР/ВВС/ Майя Любомирска
Популярният тв водещ Майкъл Мозли изчезна на остров Сими. Снимка: Социални медии

Популярният британски телевизионен водещ и лекар Майкъл Мозли  е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по издирването му участва и дрон, но засега няма резултат.

67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова, информира БНР.

В операцията заедно с полицаите участват пожарникари и доброволци, които отлично познават района. Те се опасяват, че британският водещ е тръгнал по стръмна пътека, която е много опасна. 

Издирват го и с помощта на дрон, но без резултат досега. От Атина пристигна също екип от опитни полицаи, които да се включат в операцията.

Работи се по няколко версии по случая, но нито една досега не е потвърдена, казаха полицаите, без да коментират съмненията за изчезването.

Майкъл Мозли е журналист, продуцент и водещ по Би Би Си. Той е популярен с предаванията си по биология и медицина.

Някои го определят като гурото на диетите 5:2 и Fast 800, които се застъпват за периодично гладуване и храни с ниско съдържание на въглехидрати..

Би Би Си припомня, че Мозли е познато лице на мнозина, най-вече благодарение на многобройните си телевизионни и радио изяви, в които говори предимно за диета и упражнения.

Той е известен на милиони с участието си в The One Show (BBC One) и This Morning (ITV).

Мозли е роден в Индия през 1957 г., премества се в Англия на седемгодишна възраст, за да посещава училище-интернат.

Водещият започва живота си като инвестиционен банкер, след като учи PPE (философия, политика и икономика) в Оксфорд, но се отегчава от финансите след две години работа.

След това се преквалифицира като лекар в Royal Free Hospital в Лондон, но вместо да използва уменията си в медицинско качество, той се присъединява към Би Би Си като асистент-продуцент през 1985 г., правейки научни програми като The Human Face. Шоуто, което беше представено от Джон Клийз и включваше Елизабет Хърли, Пиърс Броснан и сър Дейвид Атънбъро, беше с номинация за наградите „Еми“ през 2002 г.

След това Мозли продължи да представя много научни и здравни програми като Trust Me, I'm A Doctor, която изследва здравеопазването в Обединеното кралство.

Неговите диети привлякоха голямо внимание в миналото, както заради методите си, така и заради научната си точност.

В момента Мозли има свой собствен подкаст на ВВС Radio 4, Just One Thing. Мозли е женен за Клеър Бейли и има четири деца.

Свят