Журналистката Анна Цолова изнесе лекция във Велико Търново

  • 08.06.2024
  • БТА
  • Николай Венков, кореспондент на БТА във Велико Търново
Журналистката и специалист по публично говорене Анна Цолова изнесе лекция във Велико Търново. Снимка: кореспондент на БТА във Велико Търново Николай Венков

Журналистката и специалист по публично говорене Анна Цолова изнесе лекция във Велико Търново на тема „Силата на историята в общуването и публичното говорене“. Срещата се проведе по покана на сдружение „Дигитален Търновград“, фокусирано върху образованието за технологиите и тенденциите в IT индустрията и провеждащо редица събития, свързани с това.

В залата на Община Велико Търново присъстваха голям брой преподаватели от училищата и висшите учебни заведения в града, които като публично говорещи хора имат мисията да вдъхновяват деца и младежи на различна възраст, съобщава БТА.

Пред присъстващите Цолова посочи, че има три начина за осъществяване на емоционален контакт с аудиторията и аргументиране на посланието и тезата на говорещия. Единият от тях са историите и примерите. Затова тя даде няколко такива от професионалния си път, по част от който е снимала и документални филми. След това обясни как може да се засили използването на сравнения, метафори, аналогии и всякакви фразеологизми в речта, защото те остават в дългосрочната памет и така се създава емоционален контакт със зрителя и слушателя. Третата съставка, с която говорещият може да се аргументира, е използването на научни доказателства, статистически данни и факти в защита на своята теза.

Анна Цолова засегна и темата за изкуствения интелект, като след срещата специално за БТА отбеляза, че според нея духът от бутилката вече е пуснат. Тя не отрича използването на новите технологии, а дори напротив – смята, че те биха могли да бъдат много полезни. Благодарение на 15-годишния си син, Анна вече се е уверила, че изкуственият интелект й е от голяма полза в работата, защото с него спестява време и усилия.

За БТА Цолова разказа, че след напускането на активната журналистика през 2018 година създава платформата „Говори, за да те видят“, чието име идва от леко променен цитат на древногръцкия философ Сократ. В нея тя организира няколко обучения за публично говорене и работи главно с български, но и с чуждестранни бизнес компании, подготвяйки служителите им за участия в различни форуми.

„Сега се наслаждавам и греба с пълни шепи от удоволствието, за което на теория са ми казвали – да уча, докато преподавам“, каза Цолова, която е завършила българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От Велико Търново тя пази като спомен пет приятни години, много приятелства с хора от цяла България, някои продължаващи и до днес, красотата на града и многото ходене пеш.

През изминалите 25 години Анна Цолова се занимава с публично говорене - 19 от тях като телевизионен журналист. Зад гърба си има близо 15 000 интервюта, репортажи и филми в качеството си на водещ, репортер и продуцент на новини и новинарски предавания. В продължение на 13 години тя е автор и водещ на сутрешния блок на двете най-големи частни телевизии у нас, припомниха организаторите на срещата.

Гостуването на Анна Цолова във Велико Търново бе част от поредицата срещи, организирани от  сдружение “Дигитален Търновград”. Сред предишните гости бяха софтуерният инженер, ръководител на проекти, консултант, обучител и дигитален предприемач с богат технически опит доц. д-р Светлин Наков, популярният шеф-готвач и ресторантьор Иван Манчев, фитнес треньорът, диетолог и участник в телевизионното предаване “Фермата” Сами Хосни и журналистът Биляна Гавазова. Проект на сдружението е и младежкият форум “Хакатон”, който се реализира съвместно с Регионалното управление на образованието във Велико Търново.