Журналисти и в новия състав на българските евродепутати

  • 12.06.2024
  • Фейсбук/24 часа
Сградата на Европейския парламент в Страсбург

Гласуването за нов състав на Европейския парламент на 9 юни отново изпрати там и журналисти в качеството вече на евродепутати. Изненади няма - това са избраният от листата на партия "Възраждане" Петър Волгин и дебютиращата в листата на ДПС Елена Йончева, която досега представляваше БСП в ЕП.

Ето какво написа досегашният "политически некоректен" радиоводещ от БНР Петър Волгин на своя профил във Фейсбук, коментирайки отзивте по повод преминаването му от журналистиката в политиката:

Огромни благодарности на всички 71 224 души, които са гласували преференциално за мен на изборите за Европейски парламент! Обещавам, че ще направя всичко възможно, за да оправдая очакванията, както на избирателите на "Възраждане", така и на привържениците на много други партии, които ме подкрепиха с гласа си.
 
Приемам тази страхотна подкрепа като одобрение на позициите, които изразявах по време на предизборната кампания, а така също и на цялото ми поведение в медийното пространство. Работил съм в най-различни медии - БНР, БНТ, множество други тв канали, вестници, списания, сайтове - и винаги най-много съм държал на едно единствено нещо. Настоявал съм да бъде уважавана свободата на всеки да има правото да изрази и да защити собствената си гледна точка. Защитавал съм правото на всички да говорят, без да се страхуват, че ще им се случи нещо лошо, ако изразят мнение, различно от официозното.
 
За жалост днес цензурата, както в България, така и в целия ЕС, е достигнала ужасяващи размери. Съпротивлявал съм се срещу нея в България дълги години и ще продължа да й се противопоставям и оттук-насетне.
 
Ще си остана човекът, когото познавате, ще си остана същият политически некоректен Петър Волгин, за когото гласувахте!
 
Още веднъж огромно БЛАГОДАРЯ!

Напомняме, Волгин се оказа шмпион по преференции във вота на 9 юни - той получи персонална подкрепа от 71 224 души, което е около една четвърт от всички гласове за издигналата кандидатурата му партия "Възраждане".

А ето и как се развиха нещата около евродепутатската кандидатура на Елена Йончева, която беше пета в евролистата на ДПС. Въпреки че тази партия получава само три евродепутатски места, едно от тях все пак е за Йончева. Как стана това, обяснява "24 часа":

Елена Йончева става евродепутат от ДПС. Преди 5 г. тя водеше листата на БСП, но после влезе в конфликт с партийната лидерка Корнелия Нинова, както се случи и с други от колегите ѝ в Брюксел.

Журналистката получи лична покана от лидера на ДПС Делян Пеевски да се кандидатира за новия състав на Европарламента и така зае 5-ото място в листата на ДПС за евровота. Листата се водеше от съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров. Първата му позиция бе знакова, но няма очакване той да излезе от националната политика.

ДПС печели 3 мандата в ЕП и така вместо Чакъров от 4-ата позиция влиза младият Танер Кабил, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил. Той бе временен съпредседател на младежкото ДПС, на него вече се гледа като на едно от утвърдените нови имена в партията.

Работата си в Брюксел и Страсбург със сигурност продължава Илхан Кючюк, който е съпредседател на европейските либерали (АЛДЕ). А трета в листата бе Искра Михайлова, която пък в досегашния си мандат бе вицепрезидент на групата “Обнови Европа” (в която са АЛДЕ и формацията на Макрон). Затова не се очакваше бившата министърка на екологията да остави Европейския парламент за сметка на българския, в който влиза като водач на листа. Михайлова водеше листите на ДПС в Перник и Пазарджик и спечели депутатско място от Пазарджик. Според източници от Брюксел обаче именно такъв е нейният и на партията ѝ избор. Така се отваря пътят на Йончева.

Приемайки номинацията на ДПС, тя обясни, че работи отлично с евродепутатите му по теми като Шенген, миграцията и върховенството на закона и е получила гаранции от Пеевски, че ще има свобода да отстоява позициите си. Неин фокус са антикорупционният закон на ЕП, по който е докладчик, и медийният пакт.