В Амстердам осъдиха убийците на нидерландския журналист Петер Р. де Врис

  • 12.06.2024
  • elpais.com
Журналистът Петер Р. де Врис бе застрелян на улицата през 2021 г.

Първоинстанционният съд в Амстердам осъди днес Делано Г. (24 години) и Камил Е. (38) на по 28 години затвор за убийството на Петер Р. де Врис (той беше на 64 г.), най-известният в Нидерландия криминален репортер, който беше прострелян през 2021 г. на градска улица, съобщават световни медии.

Освен това 29-годишният Кристиян М. получи 26-годишна присъда за организиране на престъплението. Прокуратурата е определила събитията като „терористична атака”, но съдиите не са го приели така, макар да признават, че обществото е било шокирано, пише в своя кореспонденция испанският в. "Ел Паис".

Според решението Делано Г. е стрелял, а Камил Е. е шофирал колата, с която са се опитали да избягат нападателите. Kристиян M. е организирал и улеснил престъплението.

Други трима заподозрени получиха присъди за съучастие между 14 и 10 години, а още трима бяха оправдани поради липса на доказателства.

През 2019 г. Петер Р. де Врис е сигнализирал, че са му отправяни заплахи от Ридуан Таги, лидер на най-голямата престъпна организация, занимаваща се с трафика на дрога в Нидерландия – така наречената Mocro Maffia. Taги излежава доживотна присъда в нидерландски затвор с максимална сигурност от февруари 2024 г.

Де Врис беше довереник на основния свидетел на обвинението по шумно дело, известно като "Maренго". Това е най-големият процес срещу въпросната престъпна организация, контролираща наркотафика в Холандия, като Таги е главният заподозрян. Той отрече писмено да е държал репортера в списъка си с врагове. Но недостатъчната сигурност за Де Врис преди смъртта му беше предмет на дебат.

Две години след убийството доклад на Комитета за сигурност заключава, че властите „не са успели да разпознаят“ признаци на подготовка за нападението. „Не беше възможно да се прецени дали трябва да бъдат приети допълнителни защитни мерки за Де Врис“, смятат тези експерти.

Убийствата на свидетеля на обвинението по делото "Маренго" и на неговия адвокат предшества смъртта на репортера. Тази поредиц от престъпления предизвика шок в нидерландското общество.

Петер Р. де Врис беше застрелян в Амстердам на 6 юли 2021 г., докато напускаше работа в комерсиалната телевизионна мрежа RTL. Той бе оставен да лежи дълго на улицата посред бял ден и почина девет дни по-късно в болницата. Докато той лежеше тежко ранен пред очите на всички, няколко души записаха кадри, които веднага обиколиха социалните мрежи.

Прокуратурата смята, че убийството е имало „терористични намерения“, отчасти поради скоростта, с която е разпространено видеото с Де Врис. Показването му в такова състояние може да е начин за всяване на страх у населението.

В присъдата не се счита за доказано, че деветимата подсъдими са били членове на престъпна организация. В деня на фаталната стрелба нидерландската полиция арестува двама заподозрени: Делано Г. (24 години) и Камил Е (38). Оттогава те са в следствения арест.

Въпреки че съществото на делото беше разгледано на заседание през юни 2022 г., месец по-късно съдът отложи присъдата, тъй като трябваше да бъдат добавени нови документи към преписката. По-късно бяха арестувани още петима души като част от криминалното разследване на извършителите на стрелбата и други възможни заподозрени.

Между януари и април 2023 г. имаше още два ареста, с което общият брой на заподозрените стана девет. Делано Г. и Камил К. трябваше да отговарят за стрелбата и за това, че са управлявали колата по време на последвалото бягство. Останалите седем задържани бяха заподозрени за участие в убийството на Де Врис, притежание на оръжие и/или участие в престъпна организация. Всички са на възраст от 21 до 38 години.
 

Свят