Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи" навърши 15 години

  • 13.06.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

15 години навърши Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ край хасковското село Александрово . Той бе създаден със съдействието на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата. Изграждането стартира през месец февруари 2008 г., а официалното откриване стана с участието на Техни Императорски Височества принц и принцеса Акишино и президента на България Георги Първанов.

Музейният център е с обща площ от 834 кв. м и. Разположен е в непосредствена близост до оригиналната гробница, открита край с. Александрово през декември 2000 г. от екип археолози,начело с д-р Георги Китов. В едната част от сградата е подредена богата музейна експозиция и копие на гробницата. Великолепните стенописи са ценен източник на информация за живота, изкуството и културата на траките . Сред най-ярките експонати в музейния център безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 – 4000 г. пр. Хр.).

В сградата има също модерен научно-изследователски център и лаборатории, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация. Музеят разполага с фондохранилище и аудиовизуална зала за провеждане на конференции, тематични срещи, свързани с изследването на тракийската култура.

Александровската гробница е единствената засега в България носител на Знак за европейско наследство , който се присъжда на обекти - израз и символ на европейските идеали, ценности, история и интеграция.

По повод 15-годишнината Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково показа периодични издания с материали за гробницата и музейния център и фотоалбуми.