Български творци отличени с награди „Личност на годината“ в Рим

  • 14.06.2024
  • PR Teame
Носителите на награди „Личност на годината“ в двора на българското посолство в Рим

Филмът на Георги Тошев „Чапа среща Фелини“ от поредицата „непознатиТЕ“ получи наградата за журналистика и ще бъде представен на фестивала на българския филм в италианската столица на 21 юни.

Журналистът и продуцент от bTVГеорги Тошев получи наградата за журналистика в международния раздел на наградите „Личност на годината“ на „Excellence Awards 2024“ и списание „FREETIME EXCELLENCE LIFESTYLE“, създадено от наследничката на Ферари – Антонела Ферари, в Рим. За това съобщава в писмо до медиите PR Teame.

Изкуствоведката Фатима Каранова връчи на Тошев наградата за филма „Чапа среща Фелини“, който е част от документалната поредица на bTV„непознатиТЕ“, на специална церемония в посолството на Република България.

Филмът е включен и в програмата на Фестивала на българския филм в Рим, който започва на 21 юни в италианската столица и ще бъде открит от министъра на културата Найден Тодоров.

Наградите „ExcellenceAwards 2024“ се провеждат за 20-ти път, а международният раздел на „FreetimeAward„Личност на годината“ има своето пето издание. Това е международна награда за „професионални постижения, етика и кариера.“ Тази година избраната тема, която  обединява наградите, е „Комуникацията“.

Наградата Freetime “Личност на годината“ е създадена от журналистката и посланик на мира Антонела Ферари, наследничка на прочутата фамилия и директор на списание „Freetime Luxury Lifestyle“и Freetime TV.

Сред личностите получили награди „Личност на годината“ 2024 г. в различните категории са:за „Изключителен принос“ -ГулиелмоМаркони , за „Театър и кино“ Винченцо Бочарелли, за „Мода“ Енцо Мерли от „MaisonEgonVonFurstenberg“ , за „Архитектура“ Джино Заванела, за „Телевизия“ - „TG2 Storie“ на Антонио Прециози и Адриана Панитери, за „Топ модел“  КрисияМоретии други.

На церемонията награди получиха още: за дипломация Н. Пр. Тодор Стоянов, Посланик на Република България в Италия, режисьорът Тодор Чапкънов за международните си филмови продукции „Черният лотос“ и „Водата и огъня“, актрисата от Народния театър Албена Ставрева за моноспектакъла „ Неведение“, за който получи и „Аскеер“ и ролите си в чуждестранни продукции, българският артист с успехи в Италия Таня Калимерова,  Нели Атанасова, председател на Италиано-българската културна асоциация „Ла Фениче” и малката Дария Стоянова, която участва в песенния фестивал „Златната монета“ в Болоня.
Българско присъствие имаше и в модното изложение, където своя рокля представи българският дизайнер Иван Донев редом до Кира Гото, Лаура Пиералиси, Енцо Мерли от „Maison Edon Von Furstenberg“ и др.
Иван Донев е сред носителите на редица модни награди в Италия.

 На церемонията в посолството на Република България бяха връчени и две високи български награди от името на министър председателя на Република България и външен министър Димитър Главчев.

Посланик Тодор Стоянов награди за изключителни заслуги за развитието на българо-италианските културни отношения бившият директор на БКИ в Рим Жана Яковлева и Нели Атанасова, председател на Италиано-българската културна асоциация „Ла Фениче“.