Енчо Господинов: Нашето поколение върви към пропаст

  • 22.06.2024
  • БТА
Енчо Господинов. Свимка: СБЖ

Нашата планета, нашето поколение върви към пропаст. Камбаната бие, ние я слушаме, а медиите се занимават с повърхностна пропаганда и политиците говорят неща, от които се срамуваме, като ги слушаме. Лидери като Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Махатма Ганди, Нелсън Мандела вече ни се виждат далечни полубогове, които са имали морал и храброст да говорят неща, които днес журналистиката не смее да каже. Международният червен кръст и ООН са стегнати в менгемето на битката между Великите сили.

Това мнение изказа пред БТА журналистът и хуманитарен дипломат Енчо Господинов, който участва в Академия 2024 на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. 

Той изтъкна, че Женевските конвенции са гръбнакът на международното хуманитарно право, създадени да регулират поведението на армиите и политиците по време на война, когато става въпрос за информация, но и за пропаганда, защото „първата жертва на всяка война е истината“. Господинов смята, че от времето на неговото поколение, когато е имал щастието да вижда как колегите му пишат и предават репортажи, за голямо съжаление нещата са се изменили и днес светът е залят от пропаганда и страшно много лъжи. 

„Войната е страшно нещо и не чувам гласове за мир и дипломация“, посочи още той и припомни, че Хенри Кисинджър си отиде от този свят обиден и огорчен, защото се опита да подскаже вариант за решение на конфликта в Украйна, за запазване на териториалната й цялост, връщане към Минските споразумения и търсене на някакъв баланс, за да се спре това жестоко клане. 

„След седем години пряк участник в хуманитарната дейност в Югославия мога да ви кажа, че на Балканите няма ангели. Има всичко, което може да се види в останалата част на света, има таланти, добри хора, човечност, но и жестокост, лъжи, пропаганда“, посочи дипломатът и добави, че дори когато помагаш на някого, в него продължават да действат старите клишета, които не се изтриват. Той си задава въпроса какво би написал за войните в Югославия от 1991 до 1999 г. Иво Андрич и какво би казал Момо Капор за това, което става в днешна Европа. Припомни, че книги и репортажи на Хемингуей и Стайнбек са пораждали скандали и са довели до промени в законодателството.

Според него подходящ пример за качествена журналистика е предаването на Би Би Си „Контекст“, където обясняват актуалните събития, връщайки се далеч в миналото. 

По думите му хуманността е деликатна работа, защото трябва да се намери баланса между националния интерес и отношението към собствените граждани и грижата за другия. Картината не е само розова, тя е черно-бяла в повечето случаи, посочи той, но подчерта, че Червеният кръст не дели хората, помага и на двете враждуващи страни и съдейства за мира. 

Международният червен кръст е най-голямата хуманитарна организация в света, припомни още в лекцията си Енчо Господинов и даде пример, че в САЩ организацията има годишен бюджет от около 3,5 милиарда долара, 30 хиляди щатни служители и пет милиона доброволци. Той самият е работил осем години в Ню Йорк като представител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в ООН. 

Журналистът си спомни и за началото на хуманитарната си работа, когато научил, че човещината започва от дома, и смята, че не си ли добър към близките, с които живееш, не можеш да бъдеш добър и към света. Всичко започва от първите думи, песни и стихчета, с тях се формираме. След като напуснем обаче учебната скамейка и попаднем в месомелачката на живота, всички искаме нашите 15 минути слава, искаме да преоткрием света и да разкажем истории, ако може на повече хора, смята той. Господинов обикаля света от 25-годишен като репортер на военни действия. Срещал е невероятни журналисти като Ориана Фалачи и Уолтър Кронкайт. 

М.Л.

Гласът на журналистите