Пускането на Асанж срещу призната „вина” и размяната на забрани над медии: тревогата за журналистиката остава

  • 25.06.2024
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Две събития в един и същи ден отново засилиха безпокойството за свободата на информацията и за демократичните устои – принудителното признаване на „вина” от страна на Джулиан Асанж срещу освобождаването му и размяната на забрани над медии между ЕС и Русия.

СБЖ, който през годините многократно е участвал най-дейно в инициативи на Международната федерация на журналистите в защита на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж, споделя днес радостта на милиони хора по света от новината за излизането му на свобода.

Асанж отдавна трябваше да е свободен! Въобще не биваше никога да бъде хвърлян зад решетките! Естествена и оправдана е днешната спонтанна и масова радост да го видим на кадри, показващи го най-после вън от затвора.

Същевременно обстоятелствата около това развитие в съдбата на най-прочутия и най-преследван борец за свободно разгласяване на истината, продължават да подхранват постоянната тревога за състоянието на световната журналистика и демокрация.

Притеснително е, че за да получи свободата си, Асанж е принуден да приеме споразумение с американски съд и да се признае за „виновен” в „заговор” за получаване и разкриване на класифицирана американска информация. За това ще получи и присъда от този съд, която ще му бъде приспадната от досегашните му 6 години в британския затвор „Белмарш” – абсолютно необосновано затворничество, без досега да има изобщо присъда. Този витиеват път се оказа единственият реалистичен, който да изведе Асанж от затвора – и очевидно отдавна е бил договарян между неговата защита, австралийското правителство и американските власти.

А единствената му „вина” е, че чрез разгласяване на въпросната класифицирана информация е разобличил американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Както многократно бе повтаряно през годините на кампаниите в негова защита, разправата с Асанж бе демонстрация за пред всички журналисти по света – назидание, че не бива никога да вадят на светло мръсните тайни на „големите” сили, ако не искат да ги сполетят изпитанията на създателя на „Уикилийкс”.

Това послание не е изчезнало никъде с днешната новина за пътя към неговото освобождаване – напротив, затвърждава се. Чрез споразумението Асанж сам си слага етикета „виновен” и му се отрязва пътя да води дела срещу преследвачите си, за защита на правата си, за отстояване на честната журналистика. Вкаран е в капан, от който излизане няма – дори по-късно и да се опита да оборва и отхвърля доброволността на сегашните ходове.

А дали ще се опита, това пък е другото неизвестно. Както е неизвестно и психическото му състояние след годините изолация и натиск върху личността му в лондонския затвор.

Известно и всеобщо видимо обаче е друго – всичко това се случва в навечерието на президентските избори в САЩ и само пълен наивник може да не прозре, че казусът с Асанж ще бъде включен в предизборната надпревара там като бонус за сегашния обитател на Белия дом и кандидат за втори мандат.

Най-искрено пожелаваме на Джулиан Асанж здравословно възстановяване и стабилизиране, светла човешка емоция със семейството му – всеотдайно борилата се за него съпруга Стела Асанж и двамата им малки синове.

Но апелираме към цялата журналистическа колегия по света и у нас, че борбата за отстояване на честната, независима и свободна журналистика тепърва има да продължава все по-решително, защото всички оставаме все така в сянката на огромен натиск и на постоянна заплаха от заглушаване – чудовищата, които пораснаха неимоверно, подхранени именно по време на драматичния случай с Асанж.

И още една новина от днешния ден заостря тревогата за журналистиката, за свободния достъп до информация и за самата същност на демокрацията. Съобщено бе, че в отговор на наложена през май т. г. от Съвета на ЕС пълна забрана за всякаква дейност на територията на Евросъюза на три руски медии, обявени за пропагандни, Русия е наложила реципрочна забрана на своя територия за общо 81 европейски медии, сред тях и две български. Редно е да се припомни също така, че преди забраната от май т. г. на въпросните три руски медии, през последните две години от Брюксел периодично беше обявявано спирането на още доста други руски медии.

СБЖ винаги принципно е отстоявал позицията, че медиите не могат да бъдат заложници в геополитически и политически конфликти, а забраната на която и да е медия в която и да е страна или съюз, независимо по какви причини, е посегателство срещу правото на свободен достъп до информация.

В случая става дума за ответна мярка на вече наложени от ЕС забранителни мерки спрямо ред руски медии – подход, който още при първоначалното му прилагане по линия на антируските евросанкции бе отхвърлен от СБЖ като антидемократичен и контрапродурктивен, способен само да води до допълнителни влошавания на информационната среда и до нови неразбирателства и ескалации в сегашното драматично геополитическо противопоставяне.

Медиите на всяка страна винаги в една или друга степен изпълняват и пропагандни функции, отразявайки националните позиции по един или друг конфликтен проблем. Но част от същността на журналистиката е да може да се запознава свободно с първоизточника на всяка информация, независимо дали я харесваме или не. А забраненият достъп до медии с мотива за възпиране на пропагандата, обикновено постига ефект, обратен на желания. Носи белезите и на откровена цензура.

Ето защо СБЖ е против възпрепятстването на достъпа до която и да е медия – това всъщност е възпрепятстване на свободния достъп до разнообразна информация, тоест препъване на плурализма и демократичността. Апелираме да се отменят и забраните за руски медии в ЕС, и забраните за европейски медии в Русия.

Това е елемент от все същата голяма битка за нашата обща свобода и демокрация – битката и на Асанж, и на честната журналистика, и на всички будни общества по света.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Акценти и позиции