Журналисти обединяват новинарския поглед и литературния подход в „Лирични репортажи“ в Бургас

  • 05.07.2024
  • БТА
  • Мартина Христова
Снимка: Бургаска писателска общност

Настоящи и бивши журналисти обединяват новинарския поглед и литературния подход на среща в Бургас, съобщиха от Бургаската писателска общност. По време на срещата с надслов „Лирични репортажи“ те ще представят свои поетични и белетристични творби, както и публицистични материали от професионалния си път. Събитието ще се проведе на 17 юли, в Дома на писателя в морския град.

Модератори на събитието ще са поетът и преводач Наталия Недялкова и поетесата Роза Максимова, съобщава БТА. И двете имат дългогодишен журналистически опит в периодичните издания.

„Журналистиката и литературата имат много общи неща и всъщност прекрасно се допълват. И ако новинарството е начин да се постави точната диагноза на ежедневието, то изящната словесност е онзи лек, който цери недъзите. Новинарският поглед е като бръснача на Окам, който отсича ненужното, за да остави важното и актуалното. Литературният подход, на свой ред, подчертава красотата на всеки детайл, и се фокусира върху уникалността на събитията и явленията“, коментираха Недялкова и Максимова, цитирани от творческата общност.

БТА припомня, че в Дома на писателя беше представено второто за 2024 г. издание на списание „Море“ в присъствието на бургаски писатели и общественици. Литературният алманах излиза от печат с изцяло нова визия - плод на сътрудничеството между Сдружение „Бургаска писателска общност", Община Бургас и Националната художествена академия.