СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

  • 05.07.2024
  • БНР
Снимка: Архив

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота „2 в 1“ на 9 юни тази година.

Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а шест - за накърняване на добрите нрави, информира БНР.

Членовете на СЕМ приеха доклада от наблюдението на дирекция „Мониторинг и анализи“ на регулатора на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители.

Директорът на дирекцията Зорница Гюрова уточни във връзка с изпратените до ЦИК сигнали: „ЦИК най-често изпраща писмо до доставчиците и им обръща внимание да спазват Изборния кодекс. Има само едно решение на ЦИК за наличие на нарушения на Изборния кодекс и то е във връзка с нарушаване на добрите нрави и език на омраза“. 

Изпълняващият длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова обяви, че докладът ще бъде представен детайлно на 11 юли със съпътстваща дискусия с участието и на политолози, посветена на медиите, изборите, доверието и дезинформацията:

Това ще стане заедно с традиционно проучване на агенция „Екзакта“, което изследва медийните нагласи и предпочитания по време на предизборната кампания, а в проучването има специален акцент върху разпознаването на фалшивите новини.

Габриела Наплатанова благодари на обществените медии, които партнираха на СЕМ за достойното представяне на България в първата по рода си кампания за медийна грамотност на европейските регулатори и на Еврокомисията.

Равносметката според нея сочи, че „този кампания е обхванала над 330 милиона души от населението на Европейския съюз в общото усилие за борба с дезинформацията в период на избори“. 

М.Л.