Народният театър отбелязва 174 г. от рождението на патрона си Иван Вазов със специална изложба

  • 07.07.2024
  • impressio.dir.bg

На 9 юли от 17:00 ч. в новото изложбено пространство на Народния театър, което се намира при Камерна сцена, ще бъде открита изложбата "Иван Вазов и театърът", чийто куратор е драматургът и писател Мирела Иванова.

С изложбата Народният театър ще отбележи 174 години от рождението на своя патрон, народния поет Иван Вазов, както и безмерния му принос за развитието на българския театър, пише impressio.dir.bg. Събитието е и едно от многото, посветени на 120-годишнината от основаването на театъра.

В 14 табла изложбата проследява съдбовната взаимосвързаност между националния ни класик и националния ни театър, който носи името на Иван Вазов от 1962 г.

Включени са афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Също така – имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов в различните си превъплъщения от "Хъшове", галерия от вечните "Чичовци", Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в "Под игото", а също и прочутият "Борислав" от едноименната пиеса в изпълнението на Атанас Кирчев.

Изложбата "Иван Вазов и театърът" поставя и отличителен акцент върху изумителното литературно приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов – двама от най-ревностните "идеолози" на мястото и значението на Народния театър.

Откриването на изложбата ще бъде с вход свободен, а след него ще има и специално представление по случай рождението на поета - лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов "О, ти, която и да си" от Мирела Иванова на режисьора Бойка Велкова.