БНР представя водещата на "Гласът на българите" по Украинската обществена телевизия Аня Терзивец

  • 07.07.2024
  • БНР
Водещата на предаването "Гласът на българите" Аня Терзивец. Снимка: БНР

Ася Пенчева излъчи в ефира на БНР свое интервю, записано по време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА и състояла се в средата на юни в Одеса, Украйна. Там тя е разговаряла с водещата на предаването "Гласът на българите" по Украинската обществена телевизия Аня Терзивец.

Ася Пенчева разказа за срещата си с Аня Терзивец и излъчи интервюто си с нея в предаването "Закуска на тревата" по програма "Хоризонт" на БНР.

Световната среща на българските медии, организирана в края на юни за 19-ти път от БТА, традиционно дава възможност както за поставяне на проблеми пред властите за подобряване на връзките между българите по света, така и за чисто професионални разговори. Често тези общи теми само за дни преминават в партньорство и лично приятелство. Затова и в интервютата с колегите няма забранени теми. Така бе и с автора и водещ на предаването "Гласът на българите" по Украинската обществена телевизия Аня Терзивец, казва във встъплението към интервюто Ася Пенчева.

В записа Аня Терзивец разказва за предаването си "Гласът на българите", което стартира "още през 1991 г., от появата на Украйна". По онова време то тръгва заедно с още две предавания на други две общности - на гагаузите и молдовците. И трите предавания се излъчват от Одеска област, където живеят общностите, и съответно въврят на техните езици – български, гагаузки и молдовски.

С годините другите две предавания отмират по ред причини, но българското остава. То е част от програмата на Украинската обществена телевизия и се финансира от нея. Предаването е половинчасово и върви на български, но с украински субтитри, за да могат да го разбират всички зрители. Аня Терзивец разказва също, че в две области от Западна Украйна се излъчват и предавния на румънски, словашки и унгарски - за малцинствта, които живеят в онези райони. Тя уверява, че правата на всички общности и малцинства се зачитат и няма никаква етническа или езикова дискриминация.

Водещата на "Гласът на българите" обяснява, че подготвя нов проект, в който ще разказва за представители на българската общност, които са загинали във войната в Украйна. Тя събира материали за тях по родните им села. Аня Терзивец посочва, че войната оказва пряко влияние върху броя на представителите на различните национални общности – не само заради загиналите в бойните действия, но и заради многото напуснали Украйна след началото на руската инвазия през 2022 г. Не е ясно дали те ще се върнат и кога.