Проучване на НАТО: 66 процента от българите не вярват на медиите за войната в Украйна

  • 07.07.2024
  • nato.int

В навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон организацията публикува своето годишно проучване за нагласите на аудиторията в страните членки на Североатлантическия алианс. Една от включените анкети е за доверието в медиите по темата за войната в Украйна.

В медийната част на току-що публикуваното проучване на НАТО, което цели да представи обществените нагласи в страните членки преди срещата на върха на Алианса в столацата на САЩ, на анкетираните е бил зададен въпросът доколко вярват на националните си медии в информирането им за войната между Русия и Украйна.

Общият среден резултат от всички включени страни показва продължаващо намаляване на това доверие: 44% от гражданите в натовските страни се доверяват в една или друга степен на националните медии, а 49% – не.

Но в тези показатели има и допълнителен нюанс. 44-те процента доверяващи са съставени от само 12%, които безапелационно вярват на медиите, и от 32%, които им вярват "до известна степен". А пък 49-те процента, които не им вярват, се състоят от 20% съвсем категорични в това отхвърляне и от 29%, обявяващи, че "не особено вярват". Има и графа за такива, които отговарят "не зная" - те са 7 процента.

В проучването за сравнение са показани и данните за предишните две години. През 2023 г. вярващите на медиите са били общо 49% (съответно 14+35), а невярвщите 45% (26+19). През 2022 г. вярващите са били 54% (17+37), а невярващите 40% (24+16).

Данните за 2024 г. с показани и по страни. В България само 5% от анкетираните вярват напълно на разказите на нашите медии за войната в Украйна. Със същия процент в тази категория са и Северна Македония, Словакия, Словения, Италия. Още по-недоверчиви са Унгария - 4% и Гърция - 3%.

Онези, които "до известна степен" вярват на медиите за тази война, у нас са 23%. Толкова са и в Унгария. В Гърция са 21%. В Словения и Италия са съответно 24% и 28%.

Като най-малко вярващи на медиите в дъното на списъка сме България с 5+23 или общо 28% доверие, Унгария с 4+23 или 27% доверие и Гърция с 3+21 или 24% доверие.

Отделно е измерено недоверието в медиите. Тук имаме български рекорд. 37% от българите – най-високият показател в анкетата в тази категория – категорично не вярват на медийните интерпретации за войната в Украйна. "Не много" вярват още 29% от нашенците. Сборно това прави 66%.

С този сбор ние се изравняваме с унгарците - и при тях общо се получават 66% невярващи на медиите, но с малко по-различно вътрешно съотношение: 36% категорично невярващи и 30% "не много" вярващи. Сборно гърците лидират в недоверието към медиите - при тях то достига 70%, които се получават при сбора на категорично невярващите – 36%, и "не много" вярващите –34%.

Онези, които не знят какво да кажат по темата, у нас са 6%, колкото и при гърците. При унгарците са 8%.

Начело в класацията с най-голямо доверие в националните си медии по темата за войната в Украйна е най-новата членка на НАТО – Финландия. Доверието там е 91%, съставено от 35% абсолютно вярващи и 46% вярващи "до известна степен". Финландското недоверие пък е 16% - 5% пълно недоверие и 11% "не много" вярващи.

Интересното е, че САЩ са по-скоро в нашата "група" – до Северна Македония. При американците са отчетени 39% доверие в медиите, съставени от 12% абсолютно доверие и 27% доверие "до известна степен". Недоверието пък сборно възлиза на 53% – 24% пълно недоверие и 29% "не много" вярващи.

В "златната среда" е Белгия. Там доверието в медиите е 50% - 11% пълно доверие и 39% "до известна степен". А недоверието е 42% - 17% пълно недоверие и 25% "не много" вярващи.