Учени сочат, че социалните медии пречат на сериозните връзки

  • 08.07.2024
  • 24chasa.bg

Проучване разкрива, че наскоро се е появило ново явление, което затруднява хората да намерят „точния човек“, съобщава Мейл онлайн, предаде БТА.

Изследователите са установили, че младите хора страдат от т. нар. „объркване в социалните медии“ (social media confusion), причинено от платформите и приложенията за запознанства, пише "24 часа".

Сайтовете увеличават изкушението и желанието за нов партньор, което намалява вероятността хората да се задържат дълго в една връзка, твърдят изследователите.

Освен това потребителите са изложени на повече по-привлекателни и богати хора от всякога, което изкривява очакванията им за потенциалната половинка.

Екипът изказва предположение, че хората на възраст между 18 и 30 години вече ценят повече „удоволствието“ пред дългосрочната стабилност. 

Изборът на партньор от човека е сложен психологически процес, който ефективно се влияе от множество обществени фактори, включително външен вид, характер и финансово положение - казва Чаян Мунши, научен ръководител на проучването. 

Наборът от достъпни партньори е нараснал до изключителни нива, като според оценки от март насам 60 милиона души в САЩ използват онлайн платформи за запознанства от общо 117 милиона души, които в момента са свободни.

Новото проучване бе представено на годишната конференция на Дружеството за експериментална биология в Прага тази седмица.

В изследването на участниците са били зададени въпроси, сред които: „Чувствате ли се объркани при избора на партньор в живота?“, „Какви са критериите ви за избор на партньор в живота?“, „Все още ли търсите други партньори, ако вече имате стабилна връзка?“ и „Обичате ли да преминавате към „по-добър вариант“ при избора на партньор в живота?“

Жените казват, че изпитват по-голямо объркване, когато търсят партньор, отколкото мъжете.

Като цяло несигурността на хората по отношение на това с кого всъщност да излязат на среща, обърква способността им да изберат „правилния“ партньор.

Тези, които вече са във връзка, често изтеглят приложение за запознанства, само за да видят и други възможности. „При това се дава превес на импулсивността за сметка на установяването на стабилна връзка“, смята Мунши.

Нещо повече, увеличаването на достъпа до сексуално стимулиращо или привлекателно съдържание е изкривило това, което хората очакват от потенциалния партньор - включително неговия външен вид, личност и финансово състояние.

С напредването на изкуствения интелект и филтрите хората променят снимките си, за да изглеждат по-добре от останалите - с по-гладка кожа, по-пищна коса и други примамливи качества.

Това „създава изкривени представи за реалността у младите хора, което в крайна сметка води до объркване по отношение на избора на потенциални партньори в живота“, казва Мунши.

Въпреки това авторите на проучването поясниха, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се разбере по-задълбочено как обществените нагласи карат младите хора да изпитват натиск в света на онлайн запознанствата.

Резултатите показват, че „индексът на удоволствието“ или „приливът на адреналин“ във връзките е станал по-важен от дългосрочната стабилност, което може да повлияе на психичното здраве на младите хора, обобщават авторите на изследването.