В САЩ уволниха радиоводеща заради интервю с Байдън по шаблонни въпроси от Белия дом

  • 08.07.2024
  • cbsnews.com/kommersant.ru
  • Розалина Евдокимова
Джо Байдън и Андреа Лофул-Сандерс. Скрийншот от екрана на CNN: eurweb.com

Радиостанция WURD уволни водещата Андреа Лоуфъл-Сандърс, която интервюира президента на САЩ Джо Байдън, използвайки въпроси, написани от Белия дом.

Радио WURD е първата медия, интервюирала  президента Байдън след лошото му представяне на предизборния дебат с Тръмп, уточнява kommersant.ru. Новината за уволнението на Андреа Лоуфъл-Сандърс е разпространена от много американски медии, сред които и CBS.

Ръководството на радиото е заявило, че водещата Андреа Лоуфъл-Сандърс си е уредила интервюто сама, без знанието на WURD. „Интервюто съдържаше предварително формулирани въпроси, предоставени от Белия дом, което нарушава нашия принцип за независима медия, отговорна единствено пред нашите слушатели - се казва в изявление на сайта на радиото. - В резултат на това г-жа Лоуфъл-Сандърс и радио WURD са постигнали споразумение за раздяла, което е влязло в сила незабавно.“

Радиоводещата Андреа Лоуфъл-Сандърс е потвърдила пред CNN, че е получила списък с препоръчани въпроси от представители на президента. Според канала предизборният щаб на Джо Байдън е обещал повече да не разпространява шаблони за интервюта.

Дебатът между Джо Байдън и Доналд Тръмп се проведе в нощта на 28 юни. Според анкета на CNN, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите смятат, че Тръмп е спечелил. След това някои американски медии и спонсори на кампанията на Байдън поискаха от настоящия президент да се оттегли от предизборната надпревара.

 

Свят