Фоторепортер от Свиленград участва в престижна изложба

  • 09.07.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Снимка: Център „Компас“

Снимки на фоторепортера на световноизвестната агeнция Getty Images и вестник „Старият мост“ в Свиленград Христо Русев са включени в изложбата „Пътят на бежанеца“ под егидата на ООН, открита във Варна. Това съобщава свиленградското електронно издание .

В експозицията се представят и най-добрите варненски фоторепортери , отразяващи кризата с бежанците, бягащи от войната в Украйна : Александър Николов, Красимир Делчев, Красимир Тодоров, Румен Сарандев и Денислав Стойчев. През август изложбата ще бъде показана в Ню Йорк, в седалището на ООН.

Христо Русев е един от най-младите български успешни фоторепортери. Негови снимки са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“, „Уолстрийт джърнъл“, Би Би Си и още много други. Пред обектива му са заставали и редица популярни лица. Снимал е истории в Бразилия, Бангок, Белгия, Украйна, Турция и Франция. Пожелавам си обективът ми да достигне до още повече хора, казва той в интервю.

Експозицията във Варна бе уредена по повод официалното откриване на Общностен център Компас в морската столица . Той е част от Българската мрежа за закрила и включване "КОМПАС", създаден е по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Цели и мисия на Центъра са да подкрепя и съдейства за интеграцията на уязвими групи, мигранти и бежанци във Варна, независимо от тяхната националност, културна и религиозна принадлежност.