Регионалната библиотека в Разград показва в изложба 128-годишно издание на „Под игото“

  • 10.07.2024
  • БТА
  • Садет Кърова, кореспондент на БТА в Разград

Регионалната библиотека „Проф. Б. Пенев” в Разград отбелязва 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов и 130 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото" с тематична изложба. Експозицията е подредена във фоайето на културната институция, съобщиха от ръководството на библиотеката.

В изложбата са показани библиотечни материали от фонд „Редки и ценни” от отдел Заемна за възрастни, съобщава БТА. Сред най-ценните експонати е 128-годишно издание на „Под игото“, отпечатано през 1896 година. Изложено е и издание на „Сборникъ за народни умотворения, наука и книжнина“ от 1890 г., където е публикуван за първи път епилога на романа. Повечето от показаните в изложбата издания са получени като дарения, намерени в стари къщи или читалища и предадени за съхранение в колекцията „Редки и ценни“, посочват от културната институция. В експозицията намират място и стари юбилейни издания, посветени на Иван Вазов. Своите спомени за българския поет и писател на страниците са споделили проф. Иван Шишманов, проф. Михаил Арнаудов и др. Разказите им са съчетани с любопитни документи. Изложени са и различни издания на „Под игото” през годините, добавят от разградската библиотека. 

Романът „Под игото” е писан в Одеса, където Вазов е емигрант и е тъгувал е по родината си. Първата част на романа е публикувана за първи път през 1889 г. в „Сборникъ за народни умотворения, наука и книжнина". През 1890 г. в същия сборник са публикувани и останалите части, а през 1894 г. романът излиза като самостоятелна книга. Първото издание с художествени илюстрации „Под игото“ излиза първо на английски език, а по-късно и в родината си. Първоначално намерението на Вазов е да даде на романа името “Кървава заря”. Заглавието “Под игото” назовава робското състояние, предизвикало дългото, мъчително раждане на копнежа по свобода, допълват от Регионалната библиотека в Разград.