Група „Фактор“ ще участва в „Остров на музиката“-2024 за 50-годишнината на културен дом „Средец“

  • 10.07.2024

В СБЖ бе получено писмо от директора на Дома на културата „Средец“ Лилия Тошева, адресирано до председателя на СБЖ Снежана Тодорова. В него се отправя покана към всички членове на СБЖ да посетят концертите от цикъла „Остров на музиката“-2024, посветен на 50-годишнината на ДК „Средец“.

"Вече 15 години в "остров на музиката" даваме сцена на доказани и млади професионалисти – певци и интрументалисти, в жанровете: джаз, суинг, класическа музика, рок, поп, фънк, латиномузика и др. "Остров а музиката" е основно място за дебюти на млади творци, премиери на нови албуми, представяне на нови авторски композиции и аранжименти или на оригинален поглед към българското и културно световно наследство," пише в писмото си Лилия Тошева. Тя пояснява още, че събитията от цикъла ще се проведат през юли и август на Лятната естрада в Борисовата градина.

Първият концерт е днес, на 10 юли, от 19.30 ч. Ще свири Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и със солистите на Музикалния театър Иона Иванова и Денко проданов.

Силен интерес още отсега буди и предстоящото на 16 юли от 19.30 ч. представяне на популярната група "Фактор". При лоши метеорологични условия, най-големите хитове на групата ще звучат в концертната зала на ДК „Средец“, съобщават организаторите. 

Създадена  от Веселин Тодоров, към настоящия момент „Фактор“ е в следния състав – Веселин Тодоров – бас китара, Васил Стоянов – соло вокал, Петър Георгиев – Пешето – първа китара, Румен Лозанов – клавишни, Атанас Стефанов – втора китара и Йордан Стаменков – ударни. Групата е носител на множество български и международни награди. В края на 2022 г. е заснет филм за историята на „Фактор“, озаглавен „Срещу времето“, излъчен по БНТ и в кината.

Ето и още какви концерти предстоят в цикъла "Остров на музиката":

17 юли – Catch/22 – млад състав, спечелил първа награда на Младежкия джаз фестивал в София през 2022 г.

24 юли – група „Юпитер 7“, част от проекта „Акага академия“.

30 юли – ансамбъл за ударни инструменти „Престо“, една от камерните формации на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив.

7 август – HotAcoustic & Veleka Tsankova в състав – Велека Цанкова – вокал, Димитър Благоев – китара, Борислав Илиев – китара, и Димитър Шанов – контрабас.

14 август – Spectrum Vocal Band и Replay Duo -създадена през 2012 г. вокална формация.