Филм за Ваня Петкова с премиера днес, навръх 80-годишнината от рождението ѝ

  • 10.07.2024
  • СБЖ
Колаж в памет на Ваня Петкова от Фейсбук профила на дъщеря ѝ Оля Ал-Ахмед

Дъщерята на голямата българска поетеса Ваня Петкова – журналистката Оля Ал-Ахмед, която издаде в памет на майка си поетичната антология с нейни стихове "Аз съм Сириус" и я представи в многобройни обиколки из страната, днес, в деня на 80-годишнината на поетесата, представя в нейния дом-музей в Езерово и посветен на нея документален филм. Той ще бъде достъпен и в YouTube платформата "Букварь".

Родената на 10 юли 1944 г. поетеса бунтарка Ваня Петкова се отиде внезапно на 26 април 2009 г. Дъщеря ѝ Оля Ал-Ахмед обяви, че през цялата настояща година ще има събития, почитащи паметта ѝ – по повод 80-огидшнината от рождението ѝ и 15-годишнината от отлитането ѝ към вечността, или към Сириус, както самата поетеса е казвала приживе. Затова и издадената сега с усилията на дъщеря ѝ и с помощта на "Книгомания" поети„на антология е озаглавена "Аз съм Сириус".

Първото представяне на антологията бе в СБЖ на 26 април, за което сайтът ни публикува подробен репортаж. След това дъщерята на поетесата – Оля Ал-Ахмед, и внукът ѝ – Джоузеф Ал-Ахмад, предприеха голямо турне из страната, представяйки книгата и музикално-поетичен спектакъл в памет на Ваня Петкова из различни кътчета на България. Навсякъде тези събития предизвикаха голям интерес.

Днес, когато именно се навършват 80 години от рождението на незабравимата вихрена поетеса, в нейната къща в Езерово, превърната от дъщеря ѝ в Дом-музей, ще бъде излъчен за първи път и специалният  документален филм за нея "Ваня Петкова – неудобната поетеса" с автор Християн Иванов. Пак от тази вечер той ще е достъпен и на YouTube платформата "Букварь".

Ето какво написа Оля Ал-Ахмед днес на своя Фейсбук профил в памет на майк си:

"Мама....Честит рожден ден, Мамо! Липсваш ми. На днешния ден, преди 80 години, започна земният път на неземното бунтарско цвете, борило се за Правдата и Любовта по света. Очаквайте специалния документален филм, разкриващ Човека Ваня Петкова, тази вечер по БукварЬ в YouTube."