Начало
 
 

СБЖ организира дискусия „Журналисти срещу корупцията - за правова държава”

25.02.2011 /09:51 | Автор: Андрей Велчев/БТА | Източник: СБЖ

Българската журналистика, в това число и разследващата, страда, че няма нормално регламентирана обективна основа за функционирането й, заяви председателят на УС на СБЖ Милен Вълков на състоялата се дискусия днес в БТА, на която съорганизатар е СБЖ.

Българската журналистика, в това число и разследващата, страда, че няма нормално регламентирана обективна основа за функционирането й, заяви председателят на УС на СБЖ Милен Вълков на състоялата се дискусия днес в БТА, на която съорганизатар е СБЖ.

Разкриването на скандали и на корупция прави медиите полезни за обществото, но те стават неудобни за политиците, каза Марк Майнардус - директор за България на фондация "Фридрих Еберт", която е съорганизатор на дискусията.
И допълни: ´Медиите са четвъртия стълб на демокрацията, освен другите три власти - съдебна, наказателна и изпълнителна. Много международни организации са занимават с това медиите действително да изпълняват тази своя роля. И в Германия медиите са една много важна тема. Това не е тема на политическите партии, това е  една обща тема за обществото. Затова се радвам, че колегите от Фондация „Конрад Аденауер”  са тук и трябва кажа със завист, че те имат регионален проект за медиити и борбата с корупцията. Но ние всички действаме в една обща посока. А именно. За да могат медиите да изпълняват своята роля на пазител на обществото, трябва да има една добра разследваща журналистика.

Точно тези неща, като разкриване на различни сканадали за корупция, са това което прави медиите полезни за обществото. По този начин медиите са неудобни, но те тряба да бъдат неудобни. За това съществува противоречивото отношентие на политиците към медиите, от една старана те обичат медиите защото става популярни и харесвани, но от друга те се стахуват от тяхната критика.Става критично за обществото, тогава когато упрявляващите се опитват да ограничат тази  корективна роля на медии, посочи още Майнардус. Той даде подобен пример за сегашното състояние на медиите в Унгария и добави, че за Италия също може да се зададе въпросът - "доколко там медиите са свободни и независими". 

Милен Вълков изтъкна, че у нас няма достатъчно журналистически разследвания по темата за корупцията, защото журналистите се страхуват, а и няма регламент за осъществяването на подобни разследвания.

Журналистката от в. "24 часа" Алексения Димитрова изрази несъгласие с мнението на Вълков и заяви, че "българските журналисти са смели, те живеят почти в рай, защото нищо не им е забранено".
Хубаво е, че у нас от 2000 г. има Закон за достъп до обществена информация, който може да се използва от българските журналисти за техните разследвания, посочи Димитрова. Тя отбеляза, че подобен закон във Великобритания е приет едва през 2005 г.
Според Димитрова няма достатъчно журналистически разследвания у нас заради липсата на достатъчно информация, а и медиите не знаят как да я намерят.

Журналистите у нас не знаят как да използват наличната информацията, която макар на една ръка разстояние не се използва, чрез  програмата "Достъп до информация", отбеляза Димитрова. Втората причина, да има липса на информация е липсата на време, която вече отпада заради напредването на технологийте. В нашете свободно време ние имаме досег до все повече разнообразна информация. Множество сайтове на публични институции могат да се използват като златни мини за добиване на  информации за журналистически разследвания. С чудесната помощ на адвокати като г-н Кашъмов, все повече колеги могат да се развиват в разследващата журналистика и да се борят с корупцията по всички етажи, заклучи журналстката от в. "24 часа".

По брой на граждани, търсещи информация по Закона за достъп до обществена информация, България е на трето място в света - 24 000 са заявителите у нас през 2008 и 2009 г., според последната подобна класация, допълни юристът Александър Кашъмов от програмата "Достъп до информация". По думите му, това не означава, че "по прозрачност сме на трето място в света, а класацията показвала желанието на гражданите и журналистите да получат достъп до обществена информация".

(Последна актуализация 19:00)Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев,, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

Снимка: Андрей Велчев, СБЖ

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки