Продуценти на държавна ясла

12.11.2011 /17:52 | Автор : Ангел Дамянов | Източник: в. Банкер Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Милиони левове държавни и европейски пари усвояват най-големите български продуценти на развлекателни тв предавания. Имената на Магърдич Халваджиян, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Христо Тучев и Иван и Андрей присъстват в списъците с лицата, получили пари, за да развиват частния си бизнес.

Най-много средства са раздадени на продуцентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икононика“ на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Според списъка, почти 2,5 млн. лв. взел доставчикът на интерактивни услуги "Интерактив медиа сървисиз". Компанията осигурява есемес гласуванията в различни тв игри и предавания, разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др. Собствеността в "Интерактив медиа сървисиз" е разделена между продуцента Христо Тучев и „ЮМС“ АД, показа проверка на „БАНКЕРЪ“ в Търговския регистър.

Тучев обаче е и в Съвета на директорите на „ЮМС Интернешънъл“ АД, заедно с Николай Иванов, Теодор Марков, Любен Йовчев и Марио Караконовски. Последният е бивш служител на „Мтел“. Името на Каракановски доби популярност преди няколко години, когато бе уволнен от телекомуникационната компания, след като бе обвинен в кражба на софтуера й и предлагането му на конкурента „Глобул“.


Христо Тучев е и в управата на „Макс ченъл“ АД и на „Контравърджант медиа“ ООД, показват още данните от регистрите. В той е продуцент на предаването „Пряка демокрация“, което се излъчва по ТV7. "Интерактив медиа сървисиз" бе сред кандидатите в първия конкурс за изграждане на двата мултиплекса за разпространение на тв програми през май 2009 г.

Продуцентът на предаванията „Господари на ефира“, „Море от любов“, „На кафе“ и др. Магърдич Халваджиян получава 1 073 000 лв. Една от компаниите му - „Глобал филмс“ е кандидатствала по оперативната програма и е получила пари за покупка на нова снимачна техника. Собственици на компанията са продуцентът и „Ентреа Кепитъл партнърс“ АД. Халваджиан и семейството му притежават и няколко други продуцентски компании. Всички те създават предавания за ефирните телевизии.

Така например водещата на „На кафе“ Гала се явява и продуцент на предаването си, тъй като е съдружник във фирмата – собственик на продукцията „Глобал мегазин“ ООД.

Европейски пари ще получи и американската компания "Ню Бояна филм" АД, която притежава Киноцентъра в столичния квартал „Бояна”. По Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, студията получава 1,7 млн. лв. Парите са за „внедряване на иновативно високотехнологично оборудване за развитие на продукти и услуги с висока добавена стойност".

Продуцентът Димитър Митовски взема 1 млн. лв. Оказва се, че и неговата фирма "Камера" ООД също има спешна нужда от нова техника. Митовски не за първи път получава държавни пари. Филмът му „Мисия Лондон“, който се подигра с бившата първа дама Антонина Стоянова, е финансиран от Министерство на културата.


Проверка в Търговския регистър показа, че Митовски притежава палитра от фирми, които се занимават с производство на тв програми и филми. Той е собственик или съсобственик на „Българска кастинг агенция“ ООД, „Дарак“ ООД, „Сиа адвъртайзинг“ ЕООД, „Камера“ ООД, „Брада“ООД, „Некс крийетив фактори“ ООД, „Рабит филм“ ООД, „Бългериан филм продъкшън сървисис“ ЕООД. Една фирмите му - „А плюс синема“ е продуцент на новия филм „Кецове“ който откри Фестивала на българската култура в Брюксел през октомври 2011-а.


Друга продуцентска къща, която често получава средства от държавата е „Чучков брадърс“ ООД. Нейни собственици са Виктор и Борислав Чучкови. Компанията им взема почти половин милион лева европари. “Чучков брадърс" също създаде игралния филм „Тилт“ с държавни пари. Продуцентите на тв предаването „Станция Нова“ Иван Христов и Андрей Арнаудов пък вземат 475 000 лв. С парите те ще купуват нова снимачна и звукозаписна техника. Половин милион лева получава и продуцентската къща „Страйп медия“ ЕООД.


Проектът за финансиране на високотехнологично оборудване на „Дарик радио“ АД също е одобрен. В момента обаче няма финансиране по процедурата. Одобрените средства са 1 729 728 лв. Димитровградския фолк гигант „Пайнер“ очаква да получи парите си от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.


„Пайнер медиа“ ООД е спечелила проект за 1 918 232 лв. Компанията „Хит вижън плюс“, която притежава кабелната „Икономика тв“ и марката „Хит тв“ е одобрена да получи 1 167 140 лв., а новата телевизия „България он ер“- 1 279 437 лв. Продуцентските къщи „Дрийм тийм“ и „Телеман“ също чакат парите си, които са съответно 461 083 лв. и 220 225 лв. Студиото за озвучаване на филми и тв продукции „Доли“ взема 995 881 лв., а ямболската кабелна телевизия „Диана“ - 351 540 лв.


Като продуцент се изявява и актьорът от най-новата продукция на btv “Седем часа разлика“ Калин Николов Сърменов. Неговата фирма „Студио Златен век" ЕООД е получила над 500 000 лв. по два договора от Програмата за развитие на селските райони на Министерство на земеделието. С парите актьорът ще пропагандира биоземеделието и ще произвежда рекламни клипове. Те ще се излъчват по 60 национални и регионални телевизии във версии от 30, 20 и 10 секунди. Консорциумът, който ще ги разпространява е консорциумът "Тандем-Труд". За труда си той ще получи почти 550 000 лв.

 

Сподели в
 

Властта използва репресивни похвати, за да наказва непослушните медии. Това е история, която се повтаря последните 20 години като само обвивката й е различна.

15.05.2021/15:02

Американската телевизионна водеща Елън де Дженерис спира своето токшоу след 19 години на екран, съобщи Ройтерс, като цитира електронното издание "Холивуд рипортър".

14.05.2021/12:05

В НЧ „Никола Вапцаров“ в Благоевград на 17 май поетът Димитър Христов ще представи нова стихосбирка. С него ще е и съпругата му - украинската поетеса и преводачка Анна Багряна, както и детето им, които също ще представят нови поетични книги.

13.05.2021/14:05

Пресклуб на БТА бе открит в Ловеч на 11 май, в деня на Светите братя Кирил и Методий, когато градът отбелязва своя празник. Така той става част от семейството на "Национален пресклуб БТА". Ловчанският митрополит Гавриил освети новото медийно средище.

12.05.2021/14:05

ЕС се нуждае от нови инструменти, с които да защити свободата на медиите като стълб на демокрацията, а не просто като икономически субекти. Това казва в интервю за "Юрактив" еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

08.05.2021/12:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки