Начало
 
 

Вестникар ли?

17.01.2013 /10:15 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Вестникар почтен човек не става” казва главният герой Мишеморов в комедийната пиеса в две действия „Вестникар ли?” на Иван Вазов.

Писана е през 1900 година , а от 1982 година периодично БНТ ни я показва в определени моменти. Има защо. Не е случайно и че преди няколко дни, в деня на рождението на преселилия се в по-добрия свят Георги Калоянчев, точно тази творба на класика ни беше излъчена.

„Стани вестникар в България, че да прокопсаш” или „Вестникар ли е, бягай! Който го помирише и носът му пада”. Звучи актуално или познато?

Някак необяснимо е, че 120 години по-късно можем да признаваме,че „вземи единия, че удари другия” се използва и днес, когато си коментираме медиите , в т.ч. печатните. Коментираме помежду си, не където трябва.

Да оставим настрана,че обичаните от поколения български актьори Калоянчев и Парцалев така са се сраснали с ролите си в тази пиеса, че пародията не само предизвиква смях, но и думите се запечатват, не отлитат. Това сензационни новини, това скандали, това надничане под леглото, това бой в кафенетата, това "шибай българина" и "търговията цветуща"  дали не е в сегашно време, когато става въпрос за вестници?

Толкова ли Иван Вазов е бил прозорлив или българите и днес си живеем в „ дай на кучето един кокал, за да ти е мирна главата”? По-скоро е тъжно, отколкото приповдигнато заради таланта на Вазов и нивото на актьорите, защото мислещите хора няма как да не се замислят над ”честен човек не пише вестник” или „ тури синджирец на устата на печата и тиранията остава”.

Рецептата и тогава е била „ трябва пиперец, тури скандална хроника” и си вестникар от класа. Може да се каже, че Вазов е заклеймил „жълтата преса”, но „ тежък е кръста на българския вестникар” ни уверява,че той не подценява мястото и ролята на „вестникаря”, напротив, но осмива средата, новобогаташите, нравите, онзи манталитет, който явно и ние не успяхме да надскочим.
 

Наистина е добре, че БНТ ни връща към тези стари постановки и още по-стари творби на наши класици, за да се уверим,че светът не започва от днес и кривиците ни са си същите. И тогава е имало поръчки,плащане, сплетни и изопачавания в множеството издавани вестници. Но припомнянето на „ Абе ще вземе да ме нацапа...” спокойно слага край на терзания и критики.
 

Сподели в
 

Телевизионната водеща Мариана Векилска вече над 20 години е част от различни телевизионни предавания. Векилска споделя, че е намерила нов смисъл в работата си. Признава и, че именно предаването на БНТ „България в 60 минути“, на което в момента е водеща, я е върнало към телевизията.

25.07.2021/08:38

Правосъдните министри от Европейския съюз призоваха за съвместни действия за борба с езика на омразата, предаде ДПА.

13.07.2021/13:23

„Връзката „власт – медии – общество е скъсана от самозабравяне. Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите.“ Мнението е на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и пиар.

05.07.2021/15:10

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

27.06.2021/18:59

В книгата си „Лицемерната Америка“ германският учен Михаел Лудерс пише, че малък брой елити и групи по интереси в САЩ манипулират общественото мнение чрез медиите, които, благодарение на множество ограничения са принудени да „подбират и изкривяват факти“, за да постигнат обществен „консенсус“.

23.06.2021/16:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки