Начало
 
 

Румен Петков: Искам да защитя Поглед.инфо

02.12.2013 /16:51 | Източник: pogled.info/cross.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Петков е доктор по философия, гл. редактор на Поглед.инфо

Не съм наясно защо т.нар. "демократична и гражданска общност", която все се бори за "нов морал", "различна държава" и "промяна на правилата", е така обсебена от списъците.

Нямаше да се изказвам по тази тема, ако не бях попаднал на поредния списък, сътворен от някакъв протестър на име Красимир Гаджоков.

Реших да напиша този текст, защото Гаджоков е създал списък на медии, които той нарича "анонимни" и призовава да бъдат избягвани на всяка цена.

Не мога да говоря за другите сайтове, но видях, че там е сложен pogled.info, сайт, който от 3 години поддържам, жертвайки от личното си време, пренебрегвайки всички ангажименти. Раждането на този сайт беше вдъхновено от утопична идея.

Исках в интернет-пространството да има едно островче на свободна мисъл, един сайт, който да е оригинален със своите автори и да поднася новините бързо и коректно. Разбира се, ние съществуваме в конкурентна среда. Вниманието на публиката се печели трудно.

Нямаме анонимен коментар

И Поглед.инфо понякога си позволява да залита в по-развлекателни новини, в малко пикантерии, но не правим това, защото сме обсебени от идеята за читатели и заради самите читатели. Поглед.инфо залага бързите новини, но неговото лице са авторските рубрики, където са пускани текстове на водещи български журналисти. Те не са анонимни.

И никой от тях никога не е правил списъци. Те имат своите позиции, своите мисли, своите мнения и именно за правото им да ги изразяват аз упорствам инатливо в тази виртуална джунгла. Ние нямаме много авторски новини. Въпреки че дори и само със скромни усилия понякога успяваме да бъдем първи.

Там, където новините не са на Поглед.инфо, абсолютно винаги стои източник, откъдето са взети. А пък авторът на списъка обвинява, че източници нямало. Ще има да взема! Аман от лъжци, които говорят от последна инстанция! Аман от обществени подлеци и господари на списъците!

Поглед.инфо никога не е робувал на политическата конюнктура и няма да робува. Позициите на авторите са с техните имена и снимки. Точно заради това обвинението в анонимност е просто жълта интрига със съмнителен привкус. Има статии с лява насоченост, но има статии и с дясна.

Не цензурираме автори

Стараем се да поддържаме обективния тон в новините, но не мога и никога няма да поискам анализите да бъдат примирителни, извинителни или пък съобразени с масовия вкус. Силата на журналистиката е в аргументите, стила и идеите. Никога не съм спрял право на отговор. Никога не съм отказал и друго мнение, само защото то не съвпада с моето собствено.

Няма да твърдя, че не съм допускал грешки, но нека този, който е безгрешен, да хвърли първия камък. Знам друго. Няма да търпя анонимници и лъжци да си правят гаргара с Поглед.инфо. Той е моята битка за свобода и съм горд, че в нея участват и други хора.

Не манипулирам никого, старая се сайтът да бъде посещаван, да бъде коректен и никога да няма автор, който да може да твърди, че съм го цензурирал или не съм му пуснал материал. Заради това господарите на списъчната демокрация имат много здраве от мен!

С несвободни хора просто не може да се говори. Концлагерите са им в главите! А аз винаги съм се стремял да създам нещо напук на всички с концлагерно мислене. Остров на свобода. Това е! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

Словенските журналисти започнаха дарителска кампания в подкрепа на единствената информационна агенция на страната в ЕС, тъй като дясноцентристкото правителство спря финансирането на СТА, съобщи АФП.

04.05.2021/09:02

Уебинарът ще е днес, на 3 май, от 11.00 ч. до 12.15 ч. българско време. Темата е "Световен ден на свободата на печата - кои са основните заплахи за журналистите в Европа?"

03.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки