В Интернет-обществото образованието се превръща в основно човешко право

08.04.2014 /11:01 | Автор : Ивелина Ватова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така твърди Бисера Занкова, медиен правен експерт на Съвета на Европа, председател на фондация „Медия 21” и координатор за България на международния проект „Нова медийна компетентност за медийни професионалисти”.

Нека първо да дешифрираме заглавието на Вашия проект. Какво се крие зад тези ясни на пръв поглед понятия?

Идеята се роди преди няколко години в дискусии с колеги от Словакия и Румъния. Тотално новата информационна и комуникационна среда поставя тотално нови изисквания както пред медиите, така и пред журналистите.

Необходим е нов поглед върху глобалния свят и нови умения. Необходима е мрежа между журналистите от различни региони и точки на света за бърз обмен на опит, знания и добри практики, за свързване на научните изследвания с всекидневната дейност. Размиха се границите между създаването на съдържание от професионалисти и непрофесионалисти.

Истинска революция, която доведе до нови измерения на човешкото право на изразяване и на информация. Много неповдигани досега въпроси излязоха на повърхността.

Един пример: през 2012 г. във Великобритания бе публикуван докладът на лорд Левесън за регулиране на печата; възникнаха спорове за медийното регулиране и саморегулиране; роди се нуждата да се дефинира кой е журналист, кои други категории създатели на съдържание или медийни участници трябва да се ползват от същата защита като журналистите.

Всъщност всеки създател на съдържание се нуждае от защита, а ако разширява обществените дебати и въздейства върху общественото мнение, би имал статус, близък до журналистическия – това е функционалната логика в новата медийна среда.

Още през 2011 г. Комитетът на министрите на Съвета на Европа препоръча на държавите членки ново понятие за медиите чрез Препоръка CM/Rec(2011)7. Предложеното определение в документа е широко формулирано, за да обхване интерактивната масова комуникация като социалните мрежи и онлайн игрите. Говори се за нова медийна екосистема.

2. Как според Вас новите медийни умения ще се съчетаят с демократичното гражданско участие в медийния диалог, кое е новото при дигиталното образование?

Новите медийни умения стават неразделна част от подготовката на всеки, пожелал пълноценно да общува в съвременната информационна среда и да изразява свои позиции в тази многоизмерна обстановка. По отношение на журналистиката, Интернет спомогна за възникването и утвърждаването на две нови медийни явления - журналистика на гражданите (citizen journalism), алтернатива на официалната журналистика и на институционализираните медийни практики, и гражданска журналистика (civic journalism), олицетворение на същинската обществена функция на медиите, намираща опора в гражданското общество.

На семинара в София стана дума за т. нар. immersion journalism, при която журналистите се потапят в дадена ситуация сред хората, съпреживяват я, идентифицирайки се с участниците в нея, и представят персонална перспектива към събитията. Нещо повече. Вече говорим не просто за онлайн умения, а за иновативност в професиите. Става дума не само за техническа изобретателност, а за непрестанно усъвършенстване и креативност.

За да бъдат фактор за развитието на демокрацията, социалните мрежи, платформите, блоговете, и новите медийни услуги трябва да спазват човешките права. И при тях най-голям риск има за правото на неприкосновеност на личния живот и на личните данни. Затова и дигиталното образование става неделима част от медийното образование.

Друг принцип е съобразяване с ценностите на демократичното общество. Вътре в групата на IT потребителите се забелязва разнопосочност между интереси и мотивация. Преобладават търсещите информация за стоки и услуги и четящите онлайн медии. Това е пасивно потребление.

По данни на Евростат в България едва 9% от потребителите на мрежата имат свой блог или сайт. Такава е картината и за останалите европейски страни. Следователно, хората, които творчески се възползват от Интернет-възможностите, са значително по-малко. Следващ аспект на социалната ангажираност чрез новите IT е онлайн търсенето на отговорност на медиите от публиката.

Колкото и да говорим за независимост на киберпространството, то си остава от една страна зависимо от новите технологии, продукт на реалното човешко знание, а от друга, неговото влияние върху всекидневието ни става все по-осезаемо. Не е ли това ограничаване на съществуващите досега права на човека и представата ни за тях?

Не можем да говорим да ограничаване на човешките права в новата информационна и комуникационна среда, а по-скоро за нови техни измерения. Лично аз вярвам, че правото на свобода на изразяване и информация става много по-богато като възможности, които предоставя. А един от важните аспекти на тази свобода е самоизявата.

Създаването на блог, участието във форуми и дискусии, подкрепата на важни обществени каузи са критерии, чрез които днес можем да преценим как хората в дигиталната епоха постигат целите на свободата на словото. Интернет по много по-естествен начин и на по-широка основа дава възможност да се формира това отношение и да се отправят открити послания към лидерите, към организациите и към цялото общество.

Проблемите с цифровото разделение, с цифровата грамотност, с управлението на Интернет изискват решения, ориентирани към бъдещето. Сега се моделира живота ни, процесите, начинът ни на мислене. Затова се говори и за Интернет на нещата (Internet of Тhings).

Информационно общество не е само технически термин или общество, движено от информацията. Това е нова философия на управление, общуване, организация, образование.

От една страна, хората трябва да бъдат технически подготвени да общуват и творят в мрежата, а от друга да са наясно за рисковете, които генерира новата среда. Насърчаването на социалното единение, културното разнообразие и доверието между личности и народи при използването на ИТ и специално на Интернет е крайъгълен камък на информационното общество.

През 2007 г. това беше подчертано в специална Препоръка на Съвета на Европа за мерките за развитие на обществената ценност на Интернет. Така че човешките права са неизменна основа на съвременното технически свръх развито общество.

Социалните медии се противопоставиха на конвенционалните. Доказаха го и протестите в София. Къде е законодателството?

Това е друг основен въпрос. Медийната реалност днес е сложна, флуидна, разпръсната, многоизмерна. Съответно и медийната политика е многостепенна, променлива, създадена в резултат от компромиси и центрирана, все пак, около личности. Традиционното законодателство не може напълно адекватно да откликне на промените в обществената среда.

В новата многоизмерна среда медиите изискват диференциран и степенуван регулативен подход. И теорията се разви, но къде е съчетаването й с практиката? Колко страни дръзват да използват Препоръка CM/Rec(2011)7, за да създадат модерна медийна политика и законодателство?

За сега държавите са изключително предпазливи. Сякаш по-лесно е да решаваме отделни случаи и да си разменяме добри практики. Моето мнение е, че трябва да работим за създаването на хоризонтални рамки, които съчетават национални и международни регулативни елементи.

Аз нарекох тези рамки резултат от новата интуитивна регулативна култура, рамки, които са гъвкави и реагират адекватно на променливата медийна среда. Някои от тях бяха споделени от колеги по време на конференция за трансформациите в бродкастинга, организирана от Университета в Лийдс през 2012 г.

У нас, обаче, в домашни условия, те все още звучат по-скоро като послание на ексцентрик. Все пак оставам твърдо убедена, че имаме нужда от мислещи за бъдещето интердисциплинарни експерти и специалисти, красиви умове, които могат да материализират промяната в политиката и законодателството. Подготвените личности с визия за бъдещото ни медийно пространство имат и ще имат огромно значение.

 

Сподели в
 

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

Наред с хонгконгския медиен магнат бяха осъдени още 8 продемократични активисти. Присъдите на Джими Лай са заради ролята му в организирането през 2019 г. на 2 големи опозиционни прояви.

17.04.2021/15:25

Ирландската комисия за защита на данните обяви, че започва разследване срещу социалната мрежа Фейсбук след разкрития, че данните на над 530 млн. потребители от целия свят са били хакнати, предадоха световните агенции.

16.04.2021/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки