Как Плевен загуби възможността за своя телевизия

22.04.2014 /16:12 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В началото на 90-те години на 20 век в Плевен бе създаден Радио-телевизионен център „Мизия”. В този материал ви представяме проекта за плевенски РТЦ, който се зароди далеч преди демократичните промени.

В началото на 90-те години на 20 век в Плевен бе създаден Радио-телевизионен център „Мизия”. Той включваше ефирна телевизия, която произвеждаше собствена програма и УКВ-Радио. В него общината бе съакционер заедно с местни предприемачи. Основната материална база – предаватели, студиа и оборудване бяха собственост на общината.

За съжаление проектът бързо се провали – отчасти заради липса на ясна концепция и липса на пари, отчасти заради засилващата се конкуренция от зараждащите се по това време кабелните телевизии. /В Плевен тогава тръгнаха „Евроком” и „Плевен спринт”./

В този материал ви представяме проекта за плевенски радио-телевизионен център, който предшестваше „Мизия” и се зароди далеч преди демократичните промени.

В началото на 50-те години правителството взима решение в района на Плевен и по-точно в землището на семо Згалево да се построи най-мощния радио предавател на средни вълни на честота 594 мегахерца с мощност 300 кВт, с възможност да се излъчва и плевенска радиопрограма.

На базата на това решение кметът по това време, който разбира значението на радиото, предоставя на Радиоцентъра на Плевен целият трети етаж на Драматичния театър. /Радиоцентърът тогава излъчва само по кабелната радиомрежа./

През годините 1954-1955 на тази площ се изгражда един от най-модерните студийни комплекси. Малко и голямо студио, съперничащи по своите акустични качества на националните студия на Радио София и тези във Варна и Стара Загора.

Всички възрастни плевенчани си спомнят онова хубаво време, когато под „фуниите” се събират стотици хора да слушат интересната местна радиопрограма, селекторните предавания от цялата област, „стършеловите” предавания и редица други.

През този период е изграден и Плевенския национален радиопредавател, който започва своите пробни излъчвания през четвъртото тримесечие на 1955 г. Той влиза в редовна експлоатация на 18 декември 1955 година.

Радиопредавателят е бил окомплектован с два пълни набора апаратура – работен и резервен. Тя е включвала съвременна за времето си професионална студийна апаратура, висококачествени ролкови магнетофони, грамофони, смесителни пултове, широколентови усилватели, изравнители и др.

За съжаление кметът и сменен с друг, който не съзнава замисъла на новата за времето си медия. Вместо да разпореди монтажа на тази съвременна техника в плевенско студио, той нарежда да се ликвидира целият вече изграден студиен комплекс в сградата на театъра. Техническата апаратура се пренася в сградата на Централна поща. Така градът остава без радио Плевен.

В очакване на по-добри дни студийната апаратура е монтирана в пощата. Две години след това тя е обслужвана формално, като от там са правени и корекциите на нивата на радиопредаванията на националния предавател.
Тогавашното ръководство на Плевен обаче не намира подходящо помещение, където да настани тази ценна апаратура.

Така в един хубав ден от Министерството на съобщенията разпореждат единият студиен комплекс да замине за Радио Варна, а другият – за Радио Стара Загора. Така плевенчани се прощават с мечтата си от 50-те години Плевен да стане четвъртият град у нас със свое УКВ радио.

Част от хората, работили по проекта обаче не се примиряват с този неуспех. Почти 3 години те настоятелно поставят въпроса за изграждането на радио-телевизионен център в Плевен, който да покрива целия регион. Техните настоятелни искания намират положително решение в приетата през 1983 г. „Програма за развитие на съобщенията в Плевенски окръг за периода от 1985 до 1990 г.”

На страница 37 в тази програма е записано „Да се достави и монтира телевизионен и УКВ предавател на територията на град Плевен... Съгласувано с МС и Комитета по телевизия и радио в Плевен да се открие Радио-телевизионно студио... В град Плевен да се създаде възможност за предаване на окръжната радио и телевизионна програма на територията на целия окръг”.

В изпълнение на тази програма е поставена задача на „Транспроект”-София да започне прогнозирането, проучването и проектирането на телевизионен, и стерео УКВ-честотно модулиран радиопредавател за Плевен и региона.

Проектът е завършен през 1988 г., но поради тогавашните земетресения е върнат за преизчисление на антенния носач, който да отговаря на новите изисквания. Окончателното приемане на проекта става през 1987 г. Средствата за проектирането са платени от Общинския съвет.

В проекта са решени няколко основни въпроса:
Определя се местоположението на ТВ и УКВ-предаватели Плевен в източната част на града в ж.к. „Дружба-3”.

Ефективната височина на антенния водач е 114 метра. На него има възможност да се монтират антените за трите тогавашни телевизионни програми в ІV и V телевизионен обхват, съоръжение за бъдеща клетъчна радиофония, антените за УКВ радиопредаватели, телевизионните антени за трети ТВ-банд и радио-релейните рефлектори на 25-я метър. Антенната мачта до първата площадка на височина 25 метра е изградена от железобетонна конструкция, до 100-те метра е от цилиндрични стоманени тръби с различно сечение и дебелина. До 114-я метър е железо-решетъчна конструкция.

В основната сграда е предвидено да се помещават съоръженията за бъдещото изграждане на измервателна лаборатория, радио и телевизионно студио, складове, гаражи и помещения за персонала.

В помощната сграда са разположени табла за ниско и високо напрежение, резервни дизелови агрегати, парен котел и абонатна станция.

Строителството по изграждането на ТВ и УКВ-предавателите започва през май 1989 г., а през април 1992 г. обектът е замразен. Дотогава е изпълнена строително-монтажната работа и е доставено технологичното оборудване на 96 процента. Изцяло е изграден антенния носач. Залата за ТВ и УКВ-предавателите е завършена напълно.

През 1990 г. е доставена радиорелейна линия между станцията в село Къшин и в Плевен. Радио-релейната станция може да предава на професионално ниво Канал 1, Ефир 2 /сега БТВ/, репортажен телевизионен канал за предаване на ТВ програми за София, Евровизия от Плевен, трите тогавашни национални стерео-радиопрограми „Хоризонт”, „Христо Ботев” и „Орфей”.

Тогавашното ТУС /Териториално управление по съобщенията/-Плевен плаща три работни и три резервни УКВ стерео радиопредавателя с мощност 1000 вата с автоматични антенни превключватели и триплекси. Монтирани са антенните системи и захранващите филери на радио предавателите. Самите предаватели са настроени на разрешените честоти, съгласно утвърдения проект.

От „Радио и телевизия” – София доставят два телевизионни предавателя „Хиршман”.

Според постигнатите тогава договорености между общинското ръководство и Министерството на съобщенията, общината трябва да намери пари за строително-монтажните работи, а министерството да достави със свои средства оборудването и да осигури средства за експлоатацията и поддържащия персонал.

През 1990 г. обаче финансирането на обекта се спира, като са дадени средства само за фундамента и железобетонната конструкция на антенния носач и основите на сградата. Останалите средства са платени от ТУС-Плевен. До замразяването на обекта през април 1992 г. за СМР и доставка на оборудване са платени около 5 млн.лв. /По днешните цени те биха били неколкократно повече/.

Всичко това е прехвърлено на директора на Териториалното поделение „Далекосъобщения” инж. Игнат Петков през 1992 г. Тогавашното ръководство на общината така и не вкарва в действие проекта. Забележително е, че по това време във Военно-въздушното училище в Долна Митрополия /на десетина километра от Плевен/ има отлично оборудвано за времето си ТВ студио, както и подготвени специалисти.

Така в началото на 90-те години Плевен пропуска възможността да създаде своя телевизия с най-високата ТВ кула в Централна Северна България от 114 метра. И в момента града няма местна телевизия, след отказа на кабелните оператори да поддържат свой регионален канал.

Иван Каневчев
/По спомени на инж. Христо Иванов/

Сподели в
 

В зората на бурния и превратен за българския народ ХІХ век е роден и Димитър Николов Паничков. Точната дата не е известна, но се смята, че е някъде около 1810 г.

20.05.2015/13:56

Симеон Радев отбелязва в „Лица и събития от моето време": „Еднъж, на един прием в Двореца, на който аз за голямо мое учудване бях поканен – тогава аз бях още журналист – царица Елеонора ми каза: „Желанието на царя е да не продължавате „Строителите".

06.05.2015/12:08

На 2 април т.г. се навършвиха 110 години от рождението на моя баща, съидейник и приятел, академик Владимир Евтимов Топенчаров (1905-1997). Не са толкова много 92 години. Но той ги изживя интензивно и пълноценно - до края.

02.04.2015/18:43

Кучешки занаят - може и да не можеш, но никой не те пита. Това казва за журналистиката една от най-умело оцеляващите личности в българската история - Димо Казасов.

21.03.2015/12:00

Снежана Тодорова е новият председател на Съюза на българските журналисти. Решението взеха в края на миналата седмица на отчетно-изборното събрание на организацията, в която членуват 4173 събратя от медиите.

20.03.2015/14:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки