Начало
 
 

Защо няма ботуши и консерви за Мизия?

12.08.2014 /21:15 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всеки ден още от ранна утрин телевизии, радиостанции и вестници започват да ни заливат с какви ли не вести. И ги повтарят, потретят, та до втръсване – на половин, на кръгъл час, от заран до късна доба...

Ама защо се наблюдавало намаляване на броя на жените в Европейския парламент? Кой ще се регистрира първи на предстоящите извънредни парламентарни избори у нас? А кой ще бъде новият външен министър на стария континент? Къде е дерайлирал влак, пламнал локомотив, къде лека кола се блъснала в ограда, защото била паркирана на стръмно от стопанина си с невключена ръчна спирачка?

Да минем на здравна тема. Кога болестта „Ебола“ ще стигне и у нас?  

На военна. На колко години в крайна сметка ще се пенсионират наемните ни армейци и полицаите?

На светска. Кога и от кого е забременяла гърлата Х.? Коя актриса (или манекенка) в кого от колегите си е по-влюбена и по какво се познава?

На спортна. На кой наш футболист ще му оперират кокошия трън на петата? В Австрия, в Швейцария или в Германия?

Има и астрономия. Кога Луната ще е тъй ярка, както бе преди няколко дни – догодина или чак през 2034-а?

Още клюки. Коя певачка е отслабнала драстично и коя колко кубически сантиметра силикон си е сложила в бюста? А, да не забравим – кое от либетата й е платило за операцията?

Още. Кои са последните, най-новите, най-свежите попълнения в харемските колекции на най-големите родни любовчии? Какво да очакваме наесен в „Биг брадър“, тая пищна гледка и радост за ума на зрителя?

И още: Мартина Вачкова – гола. Кеф! Артистката и певица Нети – и тя без нищо на плажа: още по-голям кеф!

И т.н., и т.н.

... А вече десет дни градчето Мизия гние във вода. И никой не може да каже как ще живеят оттук-нататък по-голямата част от жителите му.

Отправят се драматични призви за ботуши, за консерви. Усилията и възможностите на Българския червен кръст не стигат, на дарителите – също.

Тъй бе – по отношение на ботушите – и във варненския квартал „Аспарухово“.

И се сещам за забравения термин „държавен резерв“. Има неприкосновен, има военновременен, но сега сме в мир.

Там – в огромните военни складови халета, би трябвало да има и ботуши, и консерви, и десетки други потреби. И те на мига би трябвало да бъдат извадени, натоварени и пратени там, където има необходимост от тях. Те са тъкмо за такива беди – тогава престават да са неприкосновени.

Стига обаче да не са опоскани до шушка от ненаситни и неуловими далавераджии.

Ето една наистина важна тема,

която десетки журналисти могат да захапят като гладно куче хубав кокал. И да не я пуснат, докато не лъсне цялата истина за нелепото положение, в което се озоваваме.

В нашето вестникарство обаче през последните години много нещо се обърнаха с главата надолу. И това дезориентира най-вече младите. Момчетата, например, които не са ходили ни войници, ни запас,  не знаят какво представлява склад на поделение, на школа с всичките му лавици, отрупани с какво ли не...

Замислете се – „държавен резерв“. Ако дори и той не може да помогне на нещастниците от Мизия, това значи три неща. Или че няма резерв, или че вече нямаме държава, или че и двете липсват.

Тъй ли е – тежко ни. 

 

 

Сподели в
 

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021/19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021/13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021/15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021/08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021/08:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки