Начало
 
 

Колко е хубаво денят да започва с култура!

24.09.2014 /20:05 | Автор : Розалина Евдокимова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На фона на цялата гмеж от реалити формати, които заляха телевизиите в началото на след отпускарския сезон, и когато от екрана ни залива вкисналата боза на т. нар. елит и VIP персони, колко е приятно сутрин да седнеш и час и нещо да ти подарят култура, изкуство и още нещо.

Безценните минути на чист български език, информация за културни събития по света и у нас са глътка чист въздух в превърналия се в чалга телевизионен ефир, където се надпреварват самоизмислени тв водещи и такива, които сигурно, ако ги накараш да напишат една дума от четири букви, ще направят пет грешки.

Ще попитате за какво е тази увертюра. Ами заради това, че БНТ се стреми със сутрешното си предаване „Денят започва с култура” да накара всички да разберат, че „не всичко е пари, приятелю” в тази държава, където само се говори за избори, купуване-продаване или за раздуханата драма с КТБ. Не че това не са важни теми, но къде оставаме духовното, без което сме загубени в житейската пустиня?

Четиримата водещи Александра Гюзелева, Анна Ангелова, Георги Ангелов и Даниел Ненчев, сменящи се през седмица, а и екипът, който стои зад тях, правят нещо, което може да накара само да им благодарим за упорития и къртовски труд да спечелят зрителя на страната на културата и изкуството.

По един твърде непринуден и свалящ бариерата зрител-водещ начин те ни разказват за най-значимите културни събития у нас, на Балканите и по света. Може някои „вещи” критици в областта на тв рейтингите да твърдят, че предаването не се катери към челните места в таблицата по популярност и гледаемост, но за сметка на това то накара много хора да се сетят през последните години, че освен чалга има и книги и да посегнат към тях.

Вярно, че културата е елитарно занимание, но когато я поднесеш в един лесно смилаем и приятелски формат, тя започва да намира свои приятели и почитатели сред масовия зрител. А тези четирима водещи го правят майсторски и с много любов.

Интервютата с известни личности, коментарите, разгорещените дискусии по наболели теми, сблъсъците на мнения, репортажите - всичко това в „Денят започва с култура” е сглобено толкова любопитно и те кара да останеш до края, за да не пропуснеш нещо, което предстои да се случи или пък за което си заслужава да научиш повече. Страхотно е, че ръководството на БНТ реши да отпусне на предаването още време, защото то си заслужава.

Ще ми се да припомня, че от това лято вече върви и друго предаване по БНТ, даващо възможност на драгия зрител да види, че България не са само големите градове, но има и други кътчета на страната ни, където живеят забравени от цар и Бог хора, които също имат нужда от внимание, поне да знаем, че ги има. Става реч за предаването на Йордан Димитров "България от край до край", което имаме щастието да гледаме вече в разширен вариант в сряда вечер.

За публицистиката няма да говоря, но откакто Митко Цонев се появи с предаването си, и то ни дава правото да мислим, че има и нормални водещи, а не само едни настръхнали и нервни дами и господа, които като че ли канят гости в предаванията си не за да ги чуем те какво мисля и знаят, а да спорят и ги разобличават (навярно по поръчка!), да се „любуваме” на неповторимата визия на самите водещи и крещящата им некомпетентност.

Така че със стойностната култура денят наистина започва добре!
 

Сподели в
 

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021/19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021/13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021/15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021/08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021/08:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки