Начало
 
 

Кой затлачва инициативите за юбилея?

29.10.2014 /08:04 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юбилеят е за 170 години от излизането на първия брой на първото наше списание – „Любословие“, и 120-годишнината на организираното журналистическо движение в България. А списъкът на инициативите за тържественото му почитане бе изписан в сайта на СБЖ в самото начало на февруари тази година.

 

Тоя списък включва двадесет идеи. Повече от половин дузина вече бяха осъществени. И огласени. От останалите – съобразно моята нагласа и предпочитаният – си бях харесал поне още пет. Ще ги споделя с вас:
 
-          издаване на фототипен албум „Строители на информационна съвременна България“ с първите страници на вестници, излизали у нас след 1880-а година

-          представяне на фотоизложби и издаване на книги с единно графично оформление за историята на българската журналистика в Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Плевен и други селища

-          кръщаване на имената на известни наши журналисти на улици и площади в цяла България

-          организиране на тържества за празника – пак в цялата страна

-          организиране на студентски конкурс, посветен на юбилея
 
За паметния знак и поставянето на възпоменателни плочи в Измир и Лайпциг няма да пиша. За скулптурната композиция на площад „Журналист“, посветена на журналистиката, вече писах в сайта.

Да огледаме намеренията.

Албумът иска зверски труд, отдадеността на няколко души, не ден и два упорити усилия. Такива ентусиасти – оказва се – няма. Потребни са и няколко хиляди лева за отпечатването. Спомоществователите почти никога сами не идват, трябва да се дирят, да се убеждават, да се скланят да отворят кесиите си.

Почти същото се отнася и за издаването на книги в различни градове. А и за организирането на фотоизложби в тях.

Кръщаването на улици и площади и тържествата в страната по споменатите поводи или стават много потайно, или въобще не се правят.

За студентския конкурс би могъл (всъщност длъжен е и морално, от кумова срама) не само да помогне, а активно да участва Факултетът по журналистика на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. По незнайни за мен причини той съществува и се държи като самостоятелна губерния, сякаш сепаратистки настроен към СБЖ и достатъчен си – явно – сам на себе си. Тая странна нагласа на част от преподавателите се предава и на студентите им.

... Остават два месеца до края на юбилейната година. Вероятно половината от изредените в началото идеи ще бъдат осъществени. А за другите  с вина – призната или не  – ще останат журналистическите дружества в София и в страната, Факултетът за бъдещи журналисти. И съюзът ни. Заради липсата на взискателност към председателите на дружествата; заради недостатъчната настойчивост пред хора (включително колеги), разполагащи с пари; заради отсъствието на тъй нужния, а и естествен в случая ентусиазъм; заради лесното, ала изтъркано вече оправдание „хронична липса на средства“; заради апатичността и нежеланието да се даде и личен пример...

Години като отиващата си са лакмус за тонуса на всяка една организация като СБЖ, за състоянието на всяка гилдия. И резултата вече го имаме.

Грешници ще останем пред паметта на предшествениците в професията ни. Нека да си го признаем. Слаба, да не река никаква утеха не е, че тъй не е с абсолютно всички и не се отнася за всички в еднаква степен...

 

Сподели в
 

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021/19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021/13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021/15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021/08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021/08:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки