СБЖ поздрави силистренското радио “Мелодия” за 20-ата му годишнина

16.11.2014 /12:43 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С премерен във времето разговор в студиото си с журналисти и гости, с кратко делово тържество и с дълъг купон силистренското радио „Мелодия” отбеляза своята 20-ата годишнина.

Бизнесдама, културтрегер и ди-джей са в основата на радиото, стартирало в началото на 90-те години, за да премине през много перипетии и обрати, достигайки до втората си декада.

И.д. председателят на СБЖ Снежана Тодорова отправи поздрав до управителя на радиото Галина Георгиева, член на Съюза, за да похвали малкия тричленен екип на радиото, излъчващо 24 часа в ефира и в кабелната система на Крайдунавска Добруджа. С прочувствени слова и подарък, подкрепен и от СБЖ, в ритуала са изяви и миниатюрната местна колегия – двама кореспонденти на национални медии и няколко редактори в регионални издания.

Рожденият ден на всеки човек или институция е празник не само личен, но и общочовешки. Малка, спретната и обичана медия медия е радио „Мелодия“ – Силистра. Създадена като зодия „Скорпион“. Ха сега, де! Излезеш ли й насреща – знаеш какво те очаква – страстна целувка или здрава защипка едновременно с 8 крака. А, казват, съзвездието, под чийто знак е родено силистренското радио, е изпълнено със страст, сила и чувственост.

За разлика от някои радиа в сложните времена на 90-те години, „Мелодия“ тръгва направо от ефира, за да се намести и в кабелната система, доколкото и днес е налице – някога в региона е имало 14 000 радиоточки, сега едва ли са повече от 5 000. Защото, нали знаете, друго е да проговори някой там горе на кьошка почти веднага след залеза на зората. И да ти каже „Лека нощ!“ по някое време, когато денят отдавна е завил страхотно в нощта.

Макар в днешно време и мобилният ти апарат може да ти жужи нежно и мелодийно. И новини ще ти изреди. Пък и в някоя реклама бива да се заслуша човек – понякога в обявите има приятни изненади. А случи ли се да попаднеш и на някое публицистично предаване – слушай и запомняй хора, гласове, тиради и пожелания. Може и да потрябват някой ден като скъп спомен от чудни времена.

Епоха на интернет и социални мрежи сме. Достатъчно условие едно провинциално радио да бъде чувано по целия свят, за да го има и във виртуалната карта на медиите по земното кълбо.

20 години не стигат, „Мелодия“, и в инаги се сещаме за предшествениците – собственици и труженици. Някои понастоящем имат своята изява в Пловдив, в София и в САЩ. Има и такива, които вече не са между нас по строгите житейски причини, но са оставили следа, по която другите вървят. В тяхна чест си струва да бъдат споменавани в навечерието на всеки празник.

Кратка равносметка на медийното „богатство” в момента в област Силистра: две радиостанции – в Силистра и в Дулово; две общински кабелни радиа – в Силистра и в Тутракан. В областния град няма нито една телевизия. За сметка на това на пазара са 6 вестника – един седмичник – „Силистренски бряг”; друг, наследник на ветерана „Силистренска трибуна”, който излиза два пъти седмично; в. „Силистра прес” е седмичник, както още „Тутракански глас” и „Нdпредък” – и двата в Тутракан; в. „Силистра вчера днес и утре” стига до читателите си няколко пъти в месеца.

Поне седем са сайтовете, делящи мегдан на новинарското поле – „Паралел 44”, „Параграф 44”, „Кворум”, Порталът на Силистра”, „Силистра”, Силистра нюз” и др. Разбира се, голяма част от новите са дело и на сайтовете на Областна администрация и община Силистра. Както и на новинарския блог „Версинаж”.

Любопитна подробност е, че в област Силистра в четири от общините има общински вестници – в Главиница, Алфатар, Кайнарджа и Ситово, една традиция, започнала в средата на 90-те години на мrналия век като продължение на вестници от Възраждането, намерила продължение през румънския период и в годините на социализма, за да е жива и днес.

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки