Турски медии ще работят с българските журналисти по общ европроект

13.01.2015 /08:48 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите от Муданя и Бурса

В рамките на изпълнението на европейския проект "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС" у нас пристигна 45-членна делегация от градовете Мудания и Бурса в Турция, водена от председателя на Асоциацията на журналистите в Муданя Явуз Герчекчи.

В нея освен журналисти, са включени и общественици, На 12 януари гостите посетиха СБЖ, където почти цял следобед разговаряха с колеги от Управителния съвет на СБЖ и представители на регионални медии.

И. д. председател Снежана Тодорова поздрави турските гости и изрази задоволство, че спечелилата европроект Асоциация на журналистите в Муданя ще работи по него съвместно със свои български колеги. Тя запозна гостите с историята на СБЖ и сподели с тях, че през 2014-та българската журналистика е отбелязала своята 170-годишнина и 120 години организирано журналистическо движение.

Представи и някои издатели на списания и подробно разказа за сайта на СБЖ, който е отворен за всичко, случващо се на журналистическото поприще не само в България, но и по света. Не пропусна да сподели, че сайтът се ползва с голям интерес сред гилдията и не пропуска да разкаже за известни наши и чужди журналисти.

От своя страна доц. Георги Калагларски подробно разказа на турските колеги как у нас работят регионалните медии и печат. Преподавателят във Варненския университет представи и Международния дом на журналистите (МДЖ) и чрез мултимедиен проект изтъкна неговите достойнства и привлекателност, и че той е сред малкото комплекси на нашето Черноморие, където освен да се почива, може да се провеждат и срещи по линия на станалия модерен през последните години конгресен туризъм, защото МДЖ разполага и с добре оборудвани зали за целта.

Неговата увлекателна презентация предизвика оживление сред турските журналисти и те го засипаха с въпроси, като останаха доста изненадани, че държавата няма отношение към почивната морска база и че тя е собственост на СБЖ. Доц. Калагларски разказа и за авторитетните международни форуми, които са се провеждали в базата на Съюза, и че именно там миналата година беше учреден Балканският медиен център. Той не пропусна да съобщи, че в МДЖ предстои тази година и среща на Европейската асоциация на журналистите (ЕАЖ).

Гостите се интересуваха не само до материалната база на СБЖ, но и дали държавата се намесва в политиката на българските медии, дали регионалните издания имат самостоятелност при работата си. А издателят на списанията „Земеделие+”, „Животновъдство” и „Черно и бяло” Красимир Пеков разказа за медиите, които представлява.

Представителите на турските медии проявиха изключителен интерес към това в какви тиражи излизат нашите изданиа, каква е периодичността им, как се разпространяват. Сред многобройните въпроси, които задаваха имаше и такива дали у нас има безработни журналисти, за свободата на словото, за намесата на държавата в издателската политика и дали има ограничения на темите в дадени издания. За тях беше интересно да разберат дали българите и най-вече младите хора четат пресата, дали се интересуват от случващото се в страната и намалява ли броят на печатните издания.

Особено важно за тях беше да разберат ако даден журналист е освободен от работа, има ли политически натиск за това. Те останаха изненадани, че в обществените медии свободата на словото е по-голяма, отколкото в частните, но и тук, както навсякъде по света, частните медии зависят от спонсори, рекламодатели и често собственикът им се влияе от политическия натиск.

Особен интерес за гостите беше каква е квалификацията на работещите в българските медии журналисти и дали са завършили специализирани ВУЗ-ове. Снежана Тодорова поясни, че в екипите на медиите се трудят хора не само с журналистическо образование, но и с други специалности, и че СБЖ винаги застава зад колегите, които имат проблеми в работата, и прави всичко възможно на онези, които са останали безработни, да осигури къде да се трудят. Тя сподели, че всичко, което се случва в Турция, интересува българските медии, а СБЖ поддържа тесни контакти с международни журналистически организации.

Неведнъж, каза тя, СБЖ е откликвал и подкрепял турските медии. Тя припомни, че е имало подписка в защита на арестувани турски журналисти и протестна декларация по повод задържането на главния редактор на „Заман”, която беше публикувана в българското издание на вестника. „Журналистическата солидарност е изключително важна и необходима днес – каза Снежана Тодорова. – Надявам се да не ни се налага да защитаваме колеги от Муданя и Бурса, но ако се наложи, сме насреща.”

И. д. председател на СБЖ и главен секретар на съюза сподели, че ръководството работи върху документ за защита правата на журналистите.

Срещата премина при изключителен интерес от страна на турските представители на медиите за това как работят техните колеги в България.

По време на посещението си у нас те ще посетят Самоков,където ще гостуват на регионалната медия „Приятел”, в Пловдив също ще се срещнат с колеги от дружеството „Европрес” с председател Георги Найденов. В София наред с културните забележителности, които ще разгледат, ще имат срещи с турските редакции на БНТ и БНР,  а също и с главния редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, на която ще се обсъди двустранното сътрудничество в областта на европроекти, в които участва вестникът.

На 15 януари гостите ще представят в СБЖ пред медиите европроекта "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС".

През първия ден от посещението си в София турската делегация се срещна и с областния управител на София град Веселин Пенев.


Снимки Иван Василев
 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки