Начало
 
 

Тодор Коруев представя днес „Животописи”

14.01.2015 /12:20 | Автор : Велиана Христова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Засменият Тодор Коруев води богат обществен живот

"Имам дързостта да събера в книга част от писанията си като колумнист на вестник "Дума". От 2009 г. насам всяка сряда в "Животописи" бомбардирам с 4500 знака читателя и го занимавам с "чуто и видяно".

Дори смея да мисля, че колонките по някакъв начин са свидетелства за времето, в което живеем. Дано не си въобразявам много!

Оприличавам своите текстове не толкова на есета, памфлети или статии, колкото на дописки, тъй като в тях съм се опитвал и да информирам читателя за едно или друго. Не мога да изляза съвсем от кожата си на вестникаря. А може би е потребно!

Благодаря на Иван Гранитски, че задоволи тази прищявка, родена от неизлечимото авторско самолюбие". Тодор Коруев

С тези няколко думи дългогодишният журналист в „Дума”, а от няколко години - колумнист на вестника, отваря пътя на читателите към публицистичните страници на новата си книга "Животописи" (издателство "Захарий Стоянов"). Тя наистина съдържа някои от неговите вестникарски колонки, публикувани от 2009 до 2011 г.

Много трудно е човек да опише личността Тодор Коруев и неговите вестникарски размисли. Просто това е неописуемо. И неизмеримо. Като всичко, което е написал нашият колега като журналист, публицист и писател. Има разлика между тези 3 негови същности, макар че всяка от тях налага отпечатък върху останалите две.

Едно от лицата на Продевия вестник

Затова се четат на един дъх, независимо от тематиката им, която е безкрайна като хоризонта - проблеми, личности, събития, исторически препратки със заряд от злобата на деня, документални серии, неподражаеми фолклорни мотиви и митове, особено от любимите му Родопи с мъжката им природна и човешка сила, за които той май знае всичко.

Събрали ведно тази едновременно разнородна и хомогенна смес, кратките публицистични есета на Тодор Коруев (колкото и сам да не ги признава за такива) очертават една дарба на самобитен творец, на тревожен гражданин и носител на родолюбива свяст, непримирим биткаджия срещу неправдите и социалните каверни.

Той умее да извади интересния факт или коментар от най-обикновени случки и събития. Няма да го видите да подмине апатично дори сериозните партийни гафове. Накратко казано - Думаджия с главна буква, едно от лицата на Продевия вестник.

Струва си човек да се връща и да препрочита кратките "мигове от живота" на Тодор Коруев - "Българското", "Софронието", "Пожарникарят", "Кафкианство", "Петко льо", "Гайдата", "Хорото", "Таралеж", "Танатология", "Гурбетчийство", "Потурчване"...

Новата книга на Тодор Коруев "Животописи" ще бъде представена от издателство "Захарий Стоянов" и редакцията на „Дума” с официална премиера днес (сряда) от 18 ч. в Националния клуб на БСП на "Позитано" 20. И понеже книгата съдържа животописите до края на 2011 г., пожелаваме на нашия Тошо в скоро време да издаде в книга следващите свои колонки, защото и до днес всяка сряда читателите търсят и намират територията на доброто, на достойнството и на интелекта, която им предлагат неговите "дописки".


 

Сподели в
 

Тъжна вест съобщават журналистите от Радио Пловдив. Тяхната колежка и приятелка Галя Митева е починала. "Напусна ни Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив".

14.05.2021/09:05

Соня Момчилова е назначена за ръководителка на пресслужбата на служебното правителство. Това е потвърдила самата тя пред в. "24 часа".

13.05.2021/09:04

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки