Начало
 
 

Шарлита за един ден

15.01.2015 /11:26 | Автор : Кристина Петрашкова | Източник: Галерия Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Иван Василев

Част от тях лъжеха за атентата пред „Галерия“ – как да им повярвам днес.

На 7 януари 2015 година в редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ по време на планьорка нахлуха маскирани въоръжени хора. Разстреляха 12 души.

Светът потъна в сълзи и възмущение. Повечето журналисти в България се обявиха за шарлита. Смениха профилните си снимки във Фейсбук и от сутрин до вечер говорят за ценностните постижения на цивилизацията и за свободата на словото. Патетично обявиха, че светът вече няма да бъде същият. Някои от тях отлетяха за Париж, за да предават от мястото на събитието, което промени света.

На 10 февруари 2011 година взривно устройство с еквивалент от 400 грама тротил избухна пред редакцията на вестник „Галерия“ малко преди 6 часа сутринта. Много колеги, които днес се обявяват за шарлита, свързаха взрива, който

едва не уби човек в сградата,

с инсценировка. Написаха във вестници и сайтове, съобщиха по радиа и телевизии, че сами сме си поставили бомбата. Не спряха да повтарят, че това е основната версия, по която работят разследващите. Свързаха ужасния акт с годишнина от ареста на Алексей Петров, който бил собственик на вестника.

„Разкриха“, че на метри от редакцията на изданието е имало камера на КАТ, срещу която било стреляно преди това. Връзката между двете събития не стана ясна. В публикациите за случилото се се усещаше злорадство - ето какво става, когато разкриваш тайните на властта и се правиш на много смел.

Според някои днешни шарлита големият ни грях бил, че сме започнали „компроматна война срещу МВР“. Тъкмо бяхме огласили разговорите за Мишо Бирата, а вътрешен министър бе Цветанов.
Не правя аналогии между българския и френския атентат, макар че и софийският, и парижкият взрив са насочени

срещу свободата на словото.

Едва ли случайно, когато гръмна бомбата пред нашата редакция, тъкмо френски телевизионен екип дойде пръв, за да направи репортаж от събитието.

Припомням отново онази ужасна февруарска сутрин преди 4 години, защото тя говори повече за морала на нашите шарлита от високопарните им думи и значките, които окачиха на реверите си. Кара ме да ги попитам защо те не реагират така остро, когато убиват невинни, включително и деца по света?

Защо смъртта на хиляди в Сирия не предизвика у тях никакво съчувствие?

Защо мълчат винаги, когато трябва да се защити неудобна истина?

Защо преди 4 години обявиха свои български колеги за убийци, а сега са готови да бъдат разстреляни като френските сатирици в името на свободата на слово?

Българските шарлита ме отвращават. Не им вярвам. Смятам ги за лицемери, които използват трагедията, породена от ценностно-религиозен сблъсък, за собствена реклама. За компенсаторен ход, с който да измият гузната си съвест. За псевдоприобщаване към обществото, основано на истински демократични ценности.

Не само не вярвам на тези шарлита, те предизвикват у мен погнуса. Смятам поведението им за комплексарщина, за нескопосан опит да си възвърнат загубеното достойнство, като се самообявят за шарлита във Фейсбук.

Когато всеки от тях ми посочи поне един пример на свое смело поведение, за да защити неудобна кауза, ще си върна думите назад. Понеже у нас всеки знае всичко за другия - това няма как да се случи.

Затова и няма как да излъжеш, че си Шарли, след като си обикновен подлец. На който, ако му гръмне бомба пред редакцията, веднага ще напълни гащите.

Това обаче няма как да се случи, защото българските шарлита работят в правилните редакции, мислят правилно и изказват правилни тези. Те стават смели, когато убият някого някъде там...

За да се превърнат в шарлита за един ден.

 


Свързани: 
Кристина Патрашкова: Ако загубиш надежда, по-добре да зарязваш журналистиката

Сподели в
 

Тъжна вест съобщават журналистите от Радио Пловдив. Тяхната колежка и приятелка Галя Митева е починала. "Напусна ни Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив".

14.05.2021/09:05

Соня Момчилова е назначена за ръководителка на пресслужбата на служебното правителство. Това е потвърдила самата тя пред в. "24 часа".

13.05.2021/09:04

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки