Начало
 
 

Ще ни помагат да просперираме. Както през 90-те.

17.01.2015 /17:38 | Автор : Калина Андролова | Източник: Деконструкция - БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


САЩ се ангажират България да стане силна и суверенна държава, цитират българските медии думите на Джон Кери.Покрай посещението на Джон Кери в България отново започнаха да се говорят пълни глупости от телевизионните екрани – политици, журналисти и общественици се надпреварват да обясняват колко важна и знакова е тази високопоставена визита за България.

Как ще се създаде работна група, как американски експерти ще ни помагат да си оправим икономиката, енергетиката, зависимостите от Русия, застрашената ни сигурност и пр. Политическите лакеи решават, че господарите ще се погрижат за нас, тъй като сме били самооотвержени и послушни през изминалия политически сезон. (И сме прекъснали проекта „Южен поток” навреме).

Не, драги лакеи! Никой няма да се погрижи за България. Или по-правилно е да се каже, ще се погрижи както през 90-те. Къде се е чуло и видяло робовладелците да воюват в защита на робите?! Ще ни помахат с ръка, както Буш-младши през 2008-а помаха на Саакашвили: „Мислено сме с вас”. Както Обама ще помаха с ръка на украинците, след като страната бъде вкарана в ужасяващ колапс. Както ще помахат и на Европа, когато се разпадне на бунтуващи се недоволни групи, затискана от тероризъм, икономически загуби и ислямо-християнски стълкновения.

Всички загуби от политиките, обслужващи отвъд-атланическите интереси, ще останат за сметка на европейците. Европа следва без възражения външната политика на САЩ, чийто държавен дълг достигна през 2014 година 18 трилиона долара, 102% от БВП. И пак през последната 2014 година Америка е изхарчила само за специални операции в чужбина 86 милиарда долара, включително за борба с „Ислямска държава”, за справяне с вируса на Ебола в страните на западна Африка и за военна помощ в Украйна.

Единствената разлика между САЩ и всяка друга страна, изправена пред фалит е, че Америка си печата толкова пари, колкото й трябват. След което предлага да „помогне” на останалия свят да се справи с икономическите си проблеми като настани своите корпорации да действат на съответните пазари.

А относно периферията, наречена България, помощта, която ще ни окажат американските експерти, е ясна: придобиване на остатъците от енергетиката ни и ориентирането й в посока Запад, независимо от цената на суровините и почти невъзможната логистика.

В момента България разчита на Русия за цялото си количество ядрено гориво, трябва диверсификация”, казва мой приятел, който от 25 години не яде руска салата по политически причини. Ако обаче една държава използва изцяло ядрено гориво от „Уестингхаус”, тогава не е нужна диверсификация. Освен това загрижеността от страна на САЩ за сигурността на България изглежда твърде лицемерна на фона на всичките умишлени мероприятия, които се сътвориха след преминаването ни в американската орбита.

Сред многото провали ще назова само два.

Една от най-унизителните загуби за държавата ни в сферата на сигурността е унищожаване на разузнаването, контраразузнаването, преформатиране на службите за сигурност до степен на почти ликвидиране в кадрови и структурен план, дискредитиране на всички професионалисти, не само в реалния сектор, който се превърна в карикатурен, но и в публичното пространство, чрез всевъзможни квалификации, обиди, опити за псевдолустрация, с цел да няма никаква възможност за съпротива спрямо окончателното сваляне на суверинитета.

В областта на енергетиката през последните 20 години помощта беше болезнено разрушителна – закрихме два блока, които даваха най-ниската възможна електроенергия, след като, забележете, първо, взехме огромен заем за да ги модернизираме.

Закрихме ги, въпреки всички проверки на експертните институции по ядрен контрол и мониторинг, които доказаха, че тези блокове са в нормите на надеждност и безопасност. Закрихме ги под натиска на въпросните чужди помощници, на вътрешните агенти за влияние и медийното и политическо невежество.

Даже ако слушаме щатните агенти към чуждите централи, които се водят експерти, трябва да закрием и 5, и 6 блок, не ни трябва толкова „вредна” електроенергия, както не ни трябва и газ, чух онзи ден по телевизията.

Така че да се говори как някой отвън ще ни помага в сферата на сигурността и енергетиката, е меко казано твърде невежо, първо, и второ, е недостойно. Но безспорно най-големият враг на България сме ние българите. Ние с безкрайно неграмотното си управление системно унищожаваме тази държава. И за това нито американци, нито руснаци са виновни. Това е продажност на елита в такава висока степен, че застрашава сигурността на нацията...


 

 

Сподели в
 

Тъжна вест съобщават журналистите от Радио Пловдив. Тяхната колежка и приятелка Галя Митева е починала. "Напусна ни Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив".

14.05.2021/09:05

Соня Момчилова е назначена за ръководителка на пресслужбата на служебното правителство. Това е потвърдила самата тя пред в. "24 часа".

13.05.2021/09:04

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки