Начало
 
 

Михаил Вешим: Сатириците сме едно семейство

18.01.2015 /18:50 | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Вешим позира като лице и душа на „Стършел”

Но и не съвсем. Изстрелите в Париж отекнаха в целия свят. Милиони хора се наредиха под плаката "Аз съм Шарли" - като поклон към паметта на разстреляните карикатуристи и в подкрепа на свободното слово.

Плакати се вдигнаха и у нас.

Но ако някой тук има основания да каже "Ние сме Шарли", това е "Стършел", хумористичният вестник на България.

С разстреляните карикатуристи сме повече от колеги - сатириците по света са едно семейство. Между "Стършел" и "Шарли Ебдо" има много разлики, но една съществена прилика - служим си с един език, езикa на хумора и сатирата. С него гъделичкаме фанатиците.

Фанатикът не понася сатирата, защото е опериран от чувство за хумор. И е готов да убива за нещо, на което нормалните хора просто се усмихват. Веднага след 9 септември идеологическите фанатици убиха "щуреца" Райко Алексиев заради карикатури срещу Сталин. Пребиха Трифон Кунев заради поредицата фейлетони "Ситни, дребни като камилчета". Смазаха от бой Сашо Сладура в Ловешкия лагер - бил разказвал вицове...

"Всеки век има своето Средновековие"

Това бе казал полският сатирик Станислав Йежи Лец. Афоризмът му е от средата на миналия век, когато идеологическото Средновековие душеше нашите страни. С падането на Берлинската стена мислехме, че идеологическото Средновековие на 20-ия век е свършило.

Обаче новият, 21-ия век, започна с ново Средновековие - с атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001-а. Последваха бомби в Лондон, Мадрид, а сега и изстрелите в Париж. Днес човечеството тревожно се пита: къде ще е следващият? Оказа се, че тоталитарното идеологическото Средновековие на 20-ото столетие е заменено от религиозно. И наново ражда нови чудовища, нови фанатици. Които стрелят по сатирата с "Калашников".

Напразно..."Калашников" не може да заглуши сатирата. От счупения с куршум молив се появяват нови два молива... И се явява надеждата, че щом има Средновековие, 21-вият век ще роди и Просвещение, и Реформация на религията - едно Възраждане, което да постави Човека над Автомата - бил той "Калашников" или обикновен Банкомат...

За такова Възраждане си струва да работят сатириците - по света и у нас. Покрай трагедията на колегите от "Шарли ебдо", списание, за което изобщо не бяха чували преди, нашите медии се сетиха и за "Стършел". И ни атакуваха редакцията - слава Богу, само за интервюта. Един от задаваните ми въпроси бе: като сме "Шарли", ще публикуваме ли френските карикатури срещу пророка Мохамед?

Отвръщам: не!

Не заради липса на смелост, а поради естетически съображения. Те са далеч от стършеловото разбиране за сатира. А какво е нашето разбиране - ето един пример. Преди години във вестник "Тримата глупаци" се появи карикатура от иначе талантлив наш художник. На нея чисто голи политици играеха хоро в кръг и всеки бе бръкнал със среден пръст в задника на другия.

Такова нещо в "Стършел" не може да бъде публикувано!

Ще кажете, значи има цензура!

Да, при нас има цензура - и аз, главният редактор, съм цензорът. Връщам карикатури, когато лъхат на славитрифоновщина, връщам и текстове, написани на лош български език. Нашите страници са забранени за уличния жаргон, с който са пълни повечето вестници.

Всяко издание има своя политика и читателите му го предпочитат заради това. В годините на прехода българският читател видя какви ли не напъни за хумор и сатира. Имаше го споменатият "Тримата глупаци" - няма го. Няма вестник "Ку-ку" (там излизаха заглавия от типа "Двуликият Анус"), няма "Нов Българан" (с рубрика "Да се е..м в главите"), няма го "Луд труд"...

А "Стършел" се запази през последните 25 години и през 2016-а ще чества 70 години - най-старият български вестник, който излиза без прекъсване, без да е променял името и нрава си.

Щом ни има, значи сме на прав път и читателите ни подкрепят.

Ние също няма да ги подведем!


 

Сподели в
 

Тъжна вест съобщават журналистите от Радио Пловдив. Тяхната колежка и приятелка Галя Митева е починала. "Напусна ни Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив".

14.05.2021/09:05

Соня Момчилова е назначена за ръководителка на пресслужбата на служебното правителство. Това е потвърдила самата тя пред в. "24 часа".

13.05.2021/09:04

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки