Начало
 
 

Къде е конят зад купчинката тор

21.01.2015 /08:15 | Автор : Кеворк Кеворкян | Източник: Преса Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мнозина се подразниха, че Плевнелиев бил посрещнал Кери долу, на входа на президентството - съвместявайки длъжността на портиер с тази на президент.

40 хиляди лева струвало издирването на Петко Сертов, а осем пъти по-малко – само 5 хиляди – посещението на Джон Кери. Но и още седем пъти последователно да дойде в София, американският държавен секретар няма да осигури новини, които да са интересни колкото сплетните от аферата с бившия шеф на ДАНС.

В неговия случай всичко беше в шаблона на подобни посещения – нямаше ги само ромите, с които навремето се срещна Хилари Клинтън, какво ли се случи с тях?
Но вместо тях цъфна друго – думата „отмъщение“.

Могат ли сега нашите властници да бият тъпана, че са получили подкрепата на САЩ? Да, разбира се.
Каква подкрепа обаче?
Никой не знае. Кери също.

За разлика от пресконференцията му за медиите срещата му със служителите на американското посолство и техните семейства била много продуктивна. На нея присъствали по-големи смелчаци – например едно дете питало Кери: „Ти какво работиш?“ Този простичък въпрос е непостижим за хората от нашите медии.

Но американските деца са си такива, те имат богато въображение – за разлика от нашите политици. Пак си спомних любимия виц на президента Рейгън. Едно американче се натъкнало на купчинка конски тор. И вместо да се разсърди, че се е оцапало, възторжено се провикнало: „О, значи наблизо има и кон!“

Всъщност нищо конкретно не беше казано от Кери, поне публично. Насаме разговорите сигурно са били още поаморфни – така се случва, когато атмосферата е прекалено любвеобилна.

Да, ще ни помогнат да бъдем енергийно независими. Ура! Но как ще ни осигурят въпросната независимост – това не бе казано.

Да, ще ни помогнат да се превъоръжим. Ура – по пет турчина на нож, както се пееше по време на Балканската война.

Но кой и как ще плаща сметката за ножовете, това също не бе казано. Да, ще ни помогнат да извършим реформите в правосъдието.

Обаче Кери едва ли знае, че правосъдният ни министър няма дори адвокатски права – но в случая вероятно пак се е намесило богатото американско въображение, което вижда нещо красиво дори зад купчинката тор.

За свободата на словото този път не стана дума – може би защото на онзи Прокопиев вече му бе предплатено с поредния транш от три милиона лева – за слагачески материали, които имат ефективността на ланшна тор. Прокопиевци усърдно зидат с тор, но все им плащат. Срещу три милиона американците получават тъпоумни заглавия от рода на „Посещението на Кери е сигнал за подкрепа на България и придърпването й в евроатлантическата орбита“. Това не струва и колкото ланшна тор.

Както са я подкарали, тия слагачи ще направят американофоби всички разумни българи. „Придърпване“ – откъде, по дяволите, ще ни придърпват?

Българската общественост, която все още не е напълно пияна от кока-кола, не може да проумее на какво се дължи слабостта на американците към подобни хора. Най-влиятелната финансова институция у нас (КФН) току-що наказа с колосална глоба прокопиевци заради грубо манипулативната им медийна практика, която не е от днес.

И сега се оказва, че всъщност американците плащат тази глоба с поредното си подаяние. Знаят ли те изобщо скандалната одисея на разградския предприемач Прокопиев – нашият шампион по коварни сделки, – на когото наливат милиони? И дават ли си сметка, че тъкмо правосъдният министър, наложен от Прокопиев, ще прави реформите, които са им нужни?

Схване ли човек тази връзка, въпросните американски пари започват силно да миришат. Нашите „ситуационни американофили“ (по проф. Пантев) продължават да настояват да се превърнат в новата българска прокоба.

Не вярвам да има толкова глупав български политик, който да се е оплакал на Джон Кери от предстоящо руско отмъщение. Тогава кой е подшушнал на американския държавен секретар тази идиотска идея? И как изобщо се е пръкнала думата „отмъщение“?

Според Кери „… Възможността Русия да си отмъсти на България… чрез спиране на енергийните доставки е реална и не бива да бъде пренебрегвана“. Хубаво, не я пренебрегваме.
И?

Къде е конят зад словесния тор? И между другото, ако нищо от усукванията на Кери за добив на шистов газ, газов хъб с американско съдействие или поръчка за „Уестингхаус“ за седми блок на централата в Козлодуй не се случи, трябва ли да очакваме американско от мъщение? Какво по-точно? Какви доставки ще ни спрат?

Изглежда и на американския държавен секретар му пълнят главата с плявата, произвеждана от някои тукашни аборигени. Тъкмо в дните на посещението му се появи статията на един от нашите прехвалени анализатори, който фриволно размишлява над вероятността през тази година Русия да предизвика една „контролирана криза“ на Балканския полуостров, който бил „задният двор“ на ЕС. Нашият човек прогнозира една малка, сладка война на Балканите.

На Запад обичат да дават акустика на подобни фантасмагории, там предпочитат друг да съшива фантазните сценарии. Защо тогава Кери да не се уплаши и да не говори за „руското отмъщение“.

По този повод се сетих за едно мое интервю с американския проф. Мелвин Гудман – то бе посветено на тъй наречената българска връзка в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Ето какво каза през юни 2003 г. Гудман (телевизионен мост с Вашингтон): „От 1981 до 1985 година ЦРУ разполагаше с много солидни сведения, че България не е участвала в покушението, нито Съветският съюз. Все пак директорът на ЦРУ по онова време Уилям Кейси и неговият заместник Робърт Гейтс поръчаха документ, който би посочвал българите или Съветите като заговорници за убийството на папата…“

Тия двамата са били поощрени за това от измислиците на един българин – каза по-нататък Гудман, и в нарушение на разузнавателната етика са ги оповестили. Специалистите от ЦРУ са се отнесли с недоверие към сведенията на българина, но въпреки това Кейси е злоупотребил с тях. Това каза Гудман, който е генерал от ЦРУ, 24 години е работил в разузнаването, бил е главен анализатор на Отдела за работа със Съветския съюз, следователно на него може да му се има доверие – той няма нищо общо с нашите фантазьори, преживящи на американската ясла, чието детство е минало по коридорите на омразната им днес ЦК на комунистическата партия. Но това с Гудман беше едно отклонение – вие ще се сетите какъв е смисълът му.

Тъй или иначе, при посещението на Кери важната дума беше „отмъщение“. Тя трябваше да всели страх в клетите ни душици.

Посланичката ни във Вашингтон обаче казала, че визитата на Кери не е послание към Русия – въпреки че държавният секретар говори за „руско отмъщение“; това изглежда се е видяло нелогично за Поптодорова и тя сега се опитва да преведе по-приемливо думите на Кери; а това става, разбира се, с разтягане на локуми. Как иначе да преценим следното нейно твърдение: „По време на посещението постигнахме поголяма конкретика от когато и да било.“
Ура – сега пък за Конкретиката.

За първи път имало толкова „решения за българските неволи“. Посочете ми обаче едно решение, та да видя и аз коня…

Руснаците засега мълчат, като изключим един ироничен коментар за „Разказвача на приказки“ Кери. Техните послания традиционно по-трудно узряват. Но както казваше един автор, нищо не може да се сравнява с „голямото руско мълчание“. Къде в него някои усещат намеци за отмъщение – това е любопитно да научим.

Мнозина се подразниха, че Плевнелиев бил посрещнал Кери долу, на входа на президентството – съвместявайки длъжността на портиер с тази на президент. Пак добре, че не се е преоблякъл като гвардеец – тогава момчетата от Сикрет сървис като нищо щяха да го застрелят. Нищо човек – обаче с пушка в ръка.

Портиер, портиер, но вие нищо не знаете – щеше направо да ви призлее, ако имахте възможност да видите как маха вътре ваксаджийските четки и лъска чепиците на Кери, за да докаже, че софийските ваксаджии, въпреки всичките си неволи, пак си остават най-добрите.

Каква ли милост ни е издействал Главнокомандващият?

Сподели в
 

Тъжна вест съобщават журналистите от Радио Пловдив. Тяхната колежка и приятелка Галя Митева е починала. "Напусна ни Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив".

14.05.2021/09:05

Соня Момчилова е назначена за ръководителка на пресслужбата на служебното правителство. Това е потвърдила самата тя пред в. "24 часа".

13.05.2021/09:04

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки