Списание InSpiro съчетава науката и духовността

11.03.2015 /22:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гост на салон „Журналист” в СБЖ и Клуб „Акад. Дмитрий Лихачов” беше доц. д-р Коста Костов, директор на Клиниката за белодробни заболявания на ВМА и главен редактор на „In spiro” – „списание за респираторна медицина и вдъхновение”.

Той сподели с присъстващите свои мисли за тенденциите и проблемите на специализирания печат в нашето съвремие на духовен упадък.

И ако си мислите, че това беше нещо като научна конференция, се лъжете, защото самият гост е една от рядко срещащите се птици, които за разлика от мераклиите да печелят от медии, разпространява своето списание InSpiro безплатно, защото вярва, че в това време на криза духът ни все още не е умрял и че има хора, които някъде работят за него и за нас, за да ни има.

„Аз съм лекар, а не журналист, но се захванах с този занаят, за да покажа, че специализираният печат има място и може да стигне до всеки читател, само ако дадено издание е направено както трябва” – сподели доц. Костов.

В неговото списание успешно се съчетават не само разделите с медицинска тематика, а и разгръщайки страниците на InSpiro, всеки може да прочете в „Любознание”, „Вдъхновение”, „Творец на броя” репортаж за някое интересно кътче по света, интервю с известен представител на изкуството или културата, откъси от интересни творби на български писатели. С една дума богата е палитрата на списанието, което прави лекарят от ВМА.

По време на научна конференция в Чикаго българският медик събрал очите на американските си колеги като им показал своята „рожба”. Един от маститите учени възкликнал, че това е невъзможно да се случи при тях - в строго научно списание да има за всекиго по нещо и за духа. А българинът с гордост му отвърнал, че у нас това става. Не минало много време и от Щатите му пратили вест, че и там вече им разрешили да правят такова списание.

И докато сладкодумният доктор нижеше една след друга истории, свързани с InSpiro, му позвъниха от клиниката във ВМА, защото трябвало да приемат по спешност сирийска бежанка в тежко състояние. Пред цялата зала доц. Костов за секунда „облече” бялата престилка, остави настрана журналистиката и даде необходимата консултация и напътствия на колегите си.

Такова нещо за пръв път се случва вероятно не само в салон „Журналист”, но съм сигурна, че никъде другаде не е ставало. След това той продължи да разказва как на инат решил да съвмести медицината с журналистиката и ето днес неговото списание е едно от авторитетните специализирани издания в страната, чието търсене нараства.

Единственото нещо, което никога няма да допусна да се появи на страниците на InSpiro, казва д-р Коста Костов, това е политик, защото лекарите трябва да останат аполитични в работата си. И още нещо няма място в изданието и това е фолкът, защото не бива чрез ерзац да се възпитават младите.

„Правим списанието със сърце и душа и го разпространяваме безплатно” – твърди лекарят журналист. С нескрито вълнение той разказа за своето дългогодишно приятелство с поета Дамян Дамянов. Сред неговите приятели са Любомир Левчев, покойните Дончо Цончев и Йордан Радичков.

Той не скри и новината, че предстои в най-скоро време да бъде учреден Клуб на пишещите медици. Според него много е важна симбиозата между лекуването и духовното здраве на пациентите.

Освен че прави списание, доц. Коста Костов не забравя и медицината. До края на тази година ще се появи неговият учебник по белодробни болести, защото студентите все още учат по издание от 1976 година, което е тъжно. Той се надява че неговите възпитаници в най-скоро време ще се готвят за изпити по едно ново и съвременно издание, а засега използват броевете на InSpiro. За следващия брой на списанието докторът пише статия за това какво даваме и какво вземаме от живота, която е предизвикана от прочетена творба на Иво Андрич.
 

Снимки: Иван Василев

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки