Ново правно списание на медийния пазар

14.12.2015 /16:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Издателите на новото списание de facto legal Лилия Христовска и Васил Чобанов – известни български журналисти, работещи в областта на правото, твърдят, че изданието е кауза и че го създават, за да са в помощ на магистратите, адвокатите, бизнеса и обществото. В екипа на de faktо legal ще бъдат привлечени още популярни професионални пера, обещават те.

Дали това не е предизвикателство при днешния пренаситен пазар - да се появи ново списание, Васил Чобанов отговори за сайта на СБЖ, че „Медийният пазар и особено правната журналистика са един важен сегмент, който винаги ще има нужда от допълване”. Добросъвестната, но и критична правна журналистика никога не е излишна, допълва Лилия Христовска. Тя е убедена, че професията губи смисъл, ако безкритично изостави въпроса си „Защо?” и вместо дистанциран посредник между власт и общество, се превръща в откровен рупор на властимащите.

Издателите и авторите на списанието имат амбицията да поднасят на читателите си полезна информация за това „какво се случва в държавното право и разбирането какво е важно там за всеки гражданин и кога ще дойде моментът, когато всеки българин ще чете конституцията и ще иска от държавата си това, което е негово право и задължение”.

 

Амбицията на de facto legal

 

„Да бъде по-широко представено не само сред тези, които са завършили право и го практикуват, а те никак не са малко. Има над 15 хил. адвокати, около 6 хил. магистрати – прокурори, следователи и съдии. Има и доста сериозна съдебна администрация - споделят Чобанов и Христовска. - И всичките тези хора се интересуват от тези въпроси. Те имат значение за тях. Но те трябва да обяснят и на собствените си семейства какво работят. Нали разбирате, че това е PR-ът на всяка професия. Надяваме се списание de facto legal да има значение и за широкия кръг публика и за политиците също”.

В списанието ще има достатъчно аналитични и критични публикации, подсказани от практиката. Случаи на слабо правораздаване и лошо законодателство също ще са негова тема.

Екипът, който ще подготвя броевете, е от журналисти и експерти в съответните области на правото. То ще бъде отворено за всеки, които иска да сподели вълнуващите го теми, проблеми и решения.

De facto legal излиза на български и английски в десет броя годишно и в деня, в който излезе хартиеното тяло, анотациите ще бъдат и на сайта му със същото име, а самото списание ще бъде достъпно за онези, които са абонати за електронния вариант.

Ето какво още каза Васил Чобанов за сайта на СБЖ: „Печатният брой е само за всички, които пожелаят да получават това луксозно издание. Може да са казали нещо важно и да държат в собствената си кантора, като част от фирмения си профил. Останалите, а и по-младите поколения, се радват, че има електронен вариант на достъп. Всъщност нашата логика е следната: Списанието може да някой да го залее с кафе, може да е прочетено от целия офис, може случайно да падне в някое кошче. Знаем колко е дълъг животът на хартията, ако не сложим списанието в библиотеката. За сметка на това електронният вариант, становищата, които са в него, снимките към този момент, позициите на хората, които се представят, остават завинаги в мрежата, слагайки ги на сайта. Представяйки ги на втори език – английски, стигаме до много повече читатели, отколкото само до хората с добри навици за хартиен вариант. Наистина приятно е, луксозно, но има и другия живот – за другите поколения – тези, които сега са цял ден с телефон в ръка, слушалките са им в ушите, таблетите им са навсякъде с тях. И ако искат да намерят една справка, когато ние излизаме на платформа, която е с добра репутация, със сигурност ще бъдем и по-нагоре в класациите и на големите търсачки на съдържание

На екипа на de facto legal желаем успех, многобройни абонати и дълъг живот на изданието!

 

Снимка Иван Василев

Сподели в
 

Валентина Панова, член на СБЖ и на Журналистическо дружество „Веслец Враца“, събра десетки приятели и почитатели на презентацията на книгата си „Веселие по врачански /Разкази и ситнежи/“. Събитието се проведе във вторник, 15 юни при огромен интерес в читалнята на библиотеката на Народно читалище „Развитие 1869“.

16.06.2021/15:39

Концептуалната изложба "Лета" (Léthé) на живеещата и работещата във Франция българка ще бъде представена в галерия "Квадрат 500" от 24 юни до 1 август. В професионалния ѝ път са записани над 50 корици на различни издания.

16.06.2021/14:27

От 15 юни до 15 юли съдържанието на сайта www.sedemosmi.tv, включително пълният архив, ще е достъпно без заплащане. Същото важи и за излъчването на живо.

16.06.2021/09:03

Известната журналистка пише в своя Фейсбек: Въпросът Кой? е все още актуален. КОЙ? В неговите различи форми и прояви. Ще има ли нов Кой или нищо не се е променило? Или старият ще запее нова песен? Или ще слушаме същата песен, но от други изпълнители? Или няма да има Кой? Без честни журналисти и независими медии няма да получим отговорите на тези въпроси.

15.06.2021/14:34

Здравният репортер на Би Ти Ви и водещ на поредицата „COVID-19: Ваксините“ в сутрешния блок „Тази сутрин“ – Мария Ванкова, вече е водеща на късните новини на телевизията в делничните вечери.

15.06.2021/09:42

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки