Начало
 
 

Марлен Хуциев – вечно младият класик на руското кино

15.09.2016 /13:59 | Автор : Олга Маркова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марлен Хуциев е носител и на статуетка "Златен леопард"

Марлен Хуциев има: 13 филма, реализирани като режисьор; 7 филма като сценарист; 4 филма като актьор; 2 филма като художествен ръководител на кино състави.

Има творци, за които изрази като "на преклонна възраст" или "в залеза на" нямат никаква стойност. На 91 години видният руски режисьор, сценарист, актьор и педагог Марлен Мартинович продължава да работи неуморно.

Като председател на журито на току-що завършилия във Варна 24-ти Международен кинофестивал (МКФ) "Любовта е лудост" той припомня на околните всеки съществен момент, всяка акцентирана фраза от включените в конкурсната програма филми.

Когато един ум непрестанно е в напрежение, той не се "дава" лесно на настъплението на биологията. Поемайки на официалното закриване на форума, на сцената на Фестивалния и конгресен център, статуетката "Златната Афродита", с която бе удостоен за цялостен принос в развитието на киното, режисьорът не пропусна възможността да разведри аудиторията с шеговити фрази за жената и любовта, на които е посветил целия си живот и творчество...

Обладан е от екранна безкомпромисност

Веднага долавяш, че пред теб е жив класик, който с нескрито вълнение споделя как в момента реализира игрална творба за други двама класици - Толстой и Чехов. Питам се: кой би си позволил подобна волност при решаването на задача с толкова неизвестни и подводни камъни.

Явно младежката дързост и упорство, страстта му към киноексперименти, изявени още в края на 60-те години на миналия век, до днес не са го напуснали.

Още навремето в популярната сред нас книга "Филмът без интрига" известният критик Виктор Дьомин насочва вниманието си предимно към онези характеристики от неговото творчество и режисьорски замах, които преобръщат редица понятия както в руското, така и в световното кино. Той обаче "пропуска" може би най-съществената страна в характера му, безспорно доказана и на екрана: категорична безкомпромисност.

Явно през целия му живот кавказката закваска си казва думата. На въпроса ми: "Трудно ли се правят компромиси?" отговорът е: "Не - те просто не се правят. Важното е да си гледаш работата". И припомня крилатата фраза на Волтер - "Всеки трябва да се грижи за собствената си градина". Така той е полезен и на другите.

И във Варна не спеше нощем

Впечатли ме, че по време на Варненския фестивал, когато не бе ангажиран с работата си като председател на журито, Марлен Хуциев, вместо да си почива, макар и късно вечерта, гледаше произведения на Независимото американско кино.

"Този интерес е продиктуван само от любов към филмовото изкуство или..." - попитах го аз. "В това кино търся гласа и позицията на по-младите ми колеги зад пределите на моята родина - бе отговорът. - Винаги мога да гледам и "Гражданинът Кейн" (1941 г.) на Орсън Уелс, чийто сценарий той пише, режисира, продуцира и изпълнява главната роля в него. Това е върхът на Авторското кино".

В края на разговора ни споделям, че у нас името Марлен Хуциев отдавна буди респект сред широки кръгове от нашата публика. Повечето му филми са добре познати и близки до вкуса на интелигентната аудитория. От своя страна той си спомня за дълголетните си връзки с български колеги, като сред най-близките си приятели поставя незабравимия режисьор Христо Христов.

Не мога да си спестя и едно любопитно съждение на руския гост, отнасящо се до нашата народопсихология: "Клатейки глава вертикално, българинът не казва "не", а "възможно е". До тази истина обаче стигнах след години". (Със съкращения)

Свързани:   Във Варна очакваме днес поета на киното Марлен Хуциев

"Пролет на улица "Заречная" (1956 г.), "Аз съм на 20 години" (1964), "Юлски дъжд" (1966), "Беше месец май" (1970) отдавна са влезли в списъка на култовите филми на руското кино - на онези, които променят поколения с честността на посланията си.
Дата: 26.08.2016


 

Сподели в
 

Най-красивото творение на природата и Бога – жената се оказа, че може да вземе страха и на най-окървавените фашисти. В навечерието на 76-годишнината от победата над фашизма ще ви разкажа за няколко съветски млади, но много храбри жени, които накараха хитлеристите да треперят и да се страхуват от тях като от огъня. Това са смелите стайперисти в поли, които се сражаваха, плащайки дори с живота си за родината.

07.05.2021/15:58

В навечерието на Деня на победата ми се иска да ви разкажа за един германски войник, за когото, кой би помислил, че по време на Втората световна война ще може така добре да опознае руснаците, да се докосне и почувства духа на руското село. Именно това го кара да зареже преките си служебни задължения и да твори фоторазкази за красивата руска природа и руските хора.

06.05.2021/20:06

На днешния Гергьовден жителите на град Луковит отбелязват празника на своя град, както и на местния храм "Св. Великомъченик Георги".

06.05.2021/13:26

На 10 май от 16 ч. в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата на художника Радослав Нейчев. Вернисажът, който ще продължи до 30 май, ще покаже живописните му платна под мотото „Усещане за река“.

06.05.2021/10:09

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

30.04.2021/19:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки