Начало
 
 

Чили награди двама българи за подкрепа към чилийските емигранти от 70-те и 80-те

17.09.2016 /10:32 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стилиян Бурханларски получава почетата си диплома от Андрес Сааведра

Правителството на Чили удостои с почетни грамоти двама българи, допринесли много за подкрепата, която получиха у нас навремето чилийските емигранти, избягали от диктатурата на Пиночет.

Това са председателят на някогашния Комитет за солидарност с народа на Чили Йордан Стефанов, днес вече покойник, и неговият заместник Стилиян Бурханларски. И двамата са били дипломати и посланици, а Стилиян Бурханларски се е изявявал активно и като журналист - член е на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.
Представителят на Почетното консулство на Чили у нас Андрес Сааведра събра приятели на Чили на церемония в Испаноезичния център на СУ "Св. Кл. Охридски" и връчи почетната грамота на Стилиян Бурханларски. Грамотата на Йордан Стефанов е била връчена на дъщеря му Емилия Йорданова, в момента посланик на България в Австралия.
Стилиян Бурханларски беше изненадан и трогнат от жеста на признание от страна на Чили и изрази своята благодарност. Той припомни покрусата, предизвикана в България и по света от бруталния военен преврат в Чили на 11 септември 1973 г., който прекърши първия в света мирен опит за преход от капитализъм към социализъм, доведе до масови кървави репресии в страната, до емиграцията на един милион чилийци, до 17-годишна тиранична диктатура на генерал Пиночет.

„Нашите” чилийци са и български посланици

Около 600 чилийски емигранти намериха в онези години подслон и в България. Повечето от тях днес вече са в страната си, върнала се към демокрацията, и пазят топъл спомен за България. Нещо повече - след като държавата ни безотговорно закри посолството си в Чили през 2011 г. и дори продаде дипломатическите ни имоти там, съхранени даже в годините на диктатурата, когато нямахме дипломатически отношения, "нашите" чилийци направиха във Фейсбук своя страница, която озаглавиха Embajada de Bulgaria en Chile - Посолство на България в Чили. Така че сега те са нашите посланици там!
На вчерашната церемония в Софийския университет Андрес Сааведра, който също е бил емигрант и пристига в България през 1980 г. от ГДР с българската си съпруга, разказа, че от някогашните чилийски емигранти в България до днес са останали само трима и те живеят с българските си семейства в различни части на страната. От името на всичките си сънародници, получили солидарност и подкрепа в България, Андрес благодари на народа и страната ни.

Срещата трябва да продължи

Тази среща непременно трябва да продължи и с "второ издание", бяхме единодушни всички, събрали се вчера приятели на Чили. Защото всеки от нас има какво да разкаже и за личните си връзки с тази удивителна страна, и за приятелствата си с някогашните чилийски емигранти, и за съвременния етап от българо-чилийските отношения, и за дългите ни, продължаващи усилия да убедим Столичния общински съвет, че е необходимо да бъде възстановен съществувалия до 1991 г., демонтиран тогава и после "изгубен" паметник на чилийския президент Салвадор Алиенде в София.

Снимки: авторката

Сподели в
 

Най-красивото творение на природата и Бога – жената се оказа, че може да вземе страха и на най-окървавените фашисти. В навечерието на 76-годишнината от победата над фашизма ще ви разкажа за няколко съветски млади, но много храбри жени, които накараха хитлеристите да треперят и да се страхуват от тях като от огъня. Това са смелите стайперисти в поли, които се сражаваха, плащайки дори с живота си за родината.

07.05.2021/15:58

В навечерието на Деня на победата ми се иска да ви разкажа за един германски войник, за когото, кой би помислил, че по време на Втората световна война ще може така добре да опознае руснаците, да се докосне и почувства духа на руското село. Именно това го кара да зареже преките си служебни задължения и да твори фоторазкази за красивата руска природа и руските хора.

06.05.2021/20:06

На днешния Гергьовден жителите на град Луковит отбелязват празника на своя град, както и на местния храм "Св. Великомъченик Георги".

06.05.2021/13:26

На 10 май от 16 ч. в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата на художника Радослав Нейчев. Вернисажът, който ще продължи до 30 май, ще покаже живописните му платна под мотото „Усещане за река“.

06.05.2021/10:09

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

30.04.2021/19:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки