Начало
 
 

Среща с „На тишината гласа”

19.09.2016 /08:46 | Автор : Величко Хинов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Метафорични строфи, заредени с жизнелюбие и искреност, изпълват стихосбирката на поетесата и журналистката Радка Атанасова-Топалова

Всеки творец има място под слънцето, ако носи в сърцето си божията искра на добротворство. Ако е искрен и почтен, ако е трептяща антена за болките и радостите на себеподобните, на времето. Ако буди чувства, които пораждат размисъл и действие.

В смутно, в болно време, творецът е творец, ако точно опъва тетивата на словесния си лък.

Разбираеми бяха опасенията ми за настоящия сборник на Радка Атанасова- Топалова, кръстен „На тишината гласа”. Хубавото е, че срещнах изискана, нетрадиционна поетична словесност, че страховете ми не се оправдаха. Докоснах се до метафорични строфи, заредени с жизнелюбие и искреност, с чувства , които гравитират в най-деликатната, крехка, човешка чувствителност. В любовта.

Интимната лирика е пробвало не едно поетично перо. Всъщност няма поет, който да не е потапял върха му в огъня на това светло чувство, да не е изкачвал вдъхновени висоти и да не е слизал в дълбините на трагичното разочарование.

От Шекспир, та до наши дни, стихотворци са редили песни в поетичен слог. И ето: „Навън. В душите ни да няма мраз. / Застанеш ли там долу - под балкона”, изповядва поетесата в своя „Шекспиров балкон”, откровено „Заслушан във стиха. И в моя глас /това ми стига - като лист щастлив да се отроня”.

Е, не може да се мине и без възглас, като „Не се уморявам да те очаквам...Любов!” /Очаквам те, Любов/ и успокоеното: „в душата си я среща всеки със „Добре дошла!” /Добре дошла, Любов!/, защото „искам да съм стръкче нежност” /Аз искам/,

ала „Тя пристига. Любов е. Не пита.” /Стария аплик/.

И тогава идва трепетът, тревогата: ”Ще можеш ли да прочетеш... обичта ми... и да останеш бездумно, Любов!” / Бездумие: Любов/.

След третата книга личи – поетичния слог е овладян, почти съвършен, стихът е изискано метафоричен. Поетесата е направила значителна крачка в развитието си. Всеки ще открие бисерчета от думи, емоции от метафори. Една опредметена, неочаквана поезия. От сетивата й извира мъдрост. Защото поезията е философия на духа. Малко е да се каже разпиляни чувства, сбрани в стихове.

Те са различни, изповедни, ала дружни като петте пръста на ръката. Най–здравото, неразривно цяло. Истинското, точно, силно слово е като диаманта бял. Пречупва светли

ната, ала излъскан – блести с лъчите си.

Интимната поезия! Най- тихата поезия. Тя не шуми, а свети с вътрешната си

светлина, като икона. Неистова светлина блика от духовния иконостас. Сам Христос проповядва Любов – да се обичат людете.

„На тишината гласа”, е поезия обагрена от нежност, дири хармония, излъчва любов. Преди всичко любов! Допирът до стиховете й е магнетичен, те искрят от любов! Казва го един неизкушен критик, в ролята на непредубеден читател.

Какво да очакваме след четвъртата височина? Летвата е вдигната високо, високо. Успех на поетесата- журналист Радка Атанасова- Топалова!

............................................................................

Поетесата е наградена за талантливо участие в европейски събития, посветени на глобалните проблеми на мира и човечеството, с грамота от Пловдивското журналистическо дружество „Европрес” и с грамота на СБЖ за журналистическа дейност. Член е на Международната академия по журналистика.

Наскоро е удостоена с грамота и трета награда на Националния конкурс за поезия „Пролет моя”, а от Международния конкурс за поезия „Лирични гласове”- с диплом и трета награда. В процес на подготовка е петата поетична книга на авторката, редактор и съставител на която е пак Величко Хинов. Радка Атанасова- Топалова е носителка на награди и отличия от редица национални литературни конкурси.

Сподели в
 

Най-красивото творение на природата и Бога – жената се оказа, че може да вземе страха и на най-окървавените фашисти. В навечерието на 76-годишнината от победата над фашизма ще ви разкажа за няколко съветски млади, но много храбри жени, които накараха хитлеристите да треперят и да се страхуват от тях като от огъня. Това са смелите стайперисти в поли, които се сражаваха, плащайки дори с живота си за родината.

07.05.2021/15:58

В навечерието на Деня на победата ми се иска да ви разкажа за един германски войник, за когото, кой би помислил, че по време на Втората световна война ще може така добре да опознае руснаците, да се докосне и почувства духа на руското село. Именно това го кара да зареже преките си служебни задължения и да твори фоторазкази за красивата руска природа и руските хора.

06.05.2021/20:06

На днешния Гергьовден жителите на град Луковит отбелязват празника на своя град, както и на местния храм "Св. Великомъченик Георги".

06.05.2021/13:26

На 10 май от 16 ч. в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата на художника Радослав Нейчев. Вернисажът, който ще продължи до 30 май, ще покаже живописните му платна под мотото „Усещане за река“.

06.05.2021/10:09

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

30.04.2021/19:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки