Начало
 
 

Всеотдайността на двама българи им донесе отличия от Европарламента

30.09.2016 /17:41 | Източник: Европейски парламент Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Николов (на трибуната) благодари за отличието

Иван Николов и Мариана Пенчева получиха почетните медали на Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на тържествена церемония в София

В Народното събрание днес бе връчена Наградата за европейски гражданин, с която Европейският парламент ежегодно отличава граждани и организации за приноса им към насърчаването на по-добро разбиране и по-тясна интеграция в ЕС.

Двамата български лауреати за 2016 г. са Иван Николов и Мариана Пенчева. Те получиха почетните отличия от номиниралите ги за наградата евродепутати  Андрей Ковачев и Георги Пирински. В церемонията участваха също заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в София Теодор Стойчев.

Мариана Пенчева и Иван Николов бяха приветствани от депутатите в пленарната зала, след което получиха почетните си медали в тържествена обстановка в кулоарите на българския парламент.

Теодор Стойчев припомни, че тази година Гражданската награда бе присъдена на общо 50 лауреати от ЕС в знак на признание и почит към тяхната работа. Димитър Главчев отбеляза важността на отличието, като „извор на вдъхновение за новото поколение български граждани и европейци“ и ролята му в припознаването на „съвременна Европа като пространство на толерантността, хуманизма и европейските ценности“.

С европейска мисия в Босилеград

Иван Николов – български поет, публицист и общественик, председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“, бе награден от  Андрей Ковачев, номинирал го за неговия активен принос в защитата на правата на българите в Западните покрайнини и за насърчаване на връзките и сближаването между двата съседни народа в контекста на европейската интеграция.

„Вече 18 години г-н Николов поставя важни въпроси, свързани с българското национално малцинство в Сърбия, в сферата на образованието и перспективите пред младите българи, живеещи в Западните покрайнини. В същото време той не спира да работи за преодоляване на съществуващото разделение, за сближаване и добросъседство в рамките на едно общо европейско бъдеще“, изтъкна Андрей Ковачев.

Иван Николов благодари за отличието и добави, че с него се дава национална и европейска легитимност на всеотдайната работа на Културно-информационния център „Босилеград“ за каузата, правата и интересите на българското малцинство през последните 18 години.

Апостолският плам на учителката

Младата учителка Мариана Пенчева получи почетния медал на Гражданската награда на Европейския парламент от Георги Пирински, който е издигнал номинацията ѝ.

Пенчева е учителка в основно училище "Васил Априлов" в с.Гостилица, община Дряново. Училището е с пансион към него и поради финансови причини е затворено. "Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и така настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“ - това е част от аргументацията на евродепутата Пирински за номинацията на Пенчева.
Връчвайки днес отличието на Пенчева, Пирински отбеляза: „Гражданската награда на ЕП заслужава да бъде призната за символична карта компас към основните права на гражданите в ЕС. Особено впечатлява ролята на хора като Мариана Пенчева, която прояви човешка съпричастност, разбиране и солидарност към нуждаещи се от грижа български деца, за да станат те достойни европейски граждани“.

„Това, което ме мотивира и ме вдъхновява, са децата, защото те заслужават грижата, вниманието и търпението, заслужават да бъдат възпитавани и да получат равен шанс“, заяви от своя страна Мариана Пенчева.

Какво представнлява Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати от цяла Европа ще получат почетния медал на наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи.

Селекцията на 50-те лауреати е извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом и с участието на заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц, Анели Ятенмяки, Димитриос Пападимулис и бившият председател на ЕП Енрике Барон, които представляват всички групи в ЕП. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки  класираха двете български номинации.

През 2015 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП са удостоени Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създаде „Училище сред природата“ в с. Гудевица, за приноса им към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието.

През 2014 г. сред лауреатите на наградата бяха младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. Те бяха най-малките и активни доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите от силните наводнения райони в България. Другото отличие за България бе връчено на журналиста Христо Христов – за неговия принос в отстояването на свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

През 2013 г. Гражданската награда ЕП бе присъдена на покойния акад. Валери Петров за изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите, както и на д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“ – за цялостната дейност на организацията по осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в рамките на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите.

През 2012 г. наградата получи Петър Петров — механик на кораба „Коста Конкордия“, помогнал за спасяването на над 500 души.

 

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки