Начало
 
 

Започват Дни на руското кино в България

17.10.2016 /16:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 17 до 25 октомври почитателите на руското кино отново ще имат възможност да се докоснат до голямото майсторство на руските творци в седмото изкуство. По този повод в страната ни гостуват известни творци, които се сред участващите в големи филмови продукции като „Батальон“, „Норвежец“, „Битката за Севастопол“ и други.

Радваме се, че и тази година имаме възможност да представим водещи заглавия от руското кино, каза Владимир Ястреба на организираната в РКИЦ пресконференция с руските актьори, продуценти и сценаристи, пристигнали у нас по повод събитието.

Според Владимир Ястреба Дните на руското кино в България са посветени на Годината на руското кино, която тече в Русия по идея на президента Владимир Путин. Организатори на празниците у нас са продуцентската компания „Фест филм“, представителството на Россотрудничество в България и компаниите „България филм Вижън“ и „ВЯСТ ПЛЮС“ ЕООД.

В специално обръщение към почитателите на руското кино директорът на департамент „Кино“ при руското Министерство на културата В. Телнов казва: „Смятам, че тези дни  ще станат истинско ярко и впечатляващо събитие, с достоен принос в укрепването на забележителните традиции в многостранното сътрудничество между България и Русия, в развитието на активния и ползотворен диалог между нашите две култури.“  

„Съвременното руски кино, със своята нова генерация кинематографисти, достойно се изявява  на международния екран, запазвайки професионализма и въздействието на емблематичната руска киношкола“  – казва изпълнителният директор на Националния филмов център Камен Балкански.

Гости за Дните у нас са младите, но вече популярни актьори Валерия Шкирандо, Альона Кучкова, Василий Ракша, както и представителят на продуцентския център „Фест филм“ и сценаристът Иля Авраменко. Макар че не са чак толкова зрели на възраст, актьорите са със солидни творчески биографии, което предизвика интерес сред присъстващите на срещата с тях. Те разказаха как са работили по време на снимките на филмите.

Актрисите Валерия Шкирандо и Альона Кучкова, участвали в култовата лента „Батальон“, споделиха за трудните и незабравими мигове по време на снимките. На въпрос на сайта на СБЖ дали преди това те са имали възможност да се запознаят с историята на своите героини и историческите събития през 1917 г., които засяга лентата, те разказаха, че са успели да видят части от исторически хроники от тази епоха, а така също са преминали и военна подготовка.

Сценаристът на филма Иля Авраменко също допълни техния разказ, споделяйки при какви трудности са снимали филма – в дъжд и кал, а крехките актриси са боравили с тежки оръжия и неколкократно са били излагани на риск. Той е категоричен, че тези изпитания, на които са били подложени актрисите, са помогнали те да влязат в кожата на героините си.

Актьорът Василий Ракша разказа за участието си в комедията „За любовта“, включена също в програмата на Дните на руското кино в България. Според продуцентката Юлия Брагина чрез подбора на филмите за тазгодишното издание на кинофеста неговите организатори са пожелала да покажат пълния формат на новото руско кино. Тя сподели, че през последните години голямото руско кино все повече се налага и е направило голям скок, което показват много награди от международните кинофестивали.

Показването на съвременните руски филми в София и Пловдив ще даде възможност на българските зрители да се запознаят с културата и бита на Русия. Любителите на руското кино в София ще имат възможността да гледат филмите от панорамата в Дома на киното.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

15.05.2021/17:43

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

15.05.2021/16:05

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

14.05.2021/14:27

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организираната по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“.

12.05.2021/18:25

През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

12.05.2021/18:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки