Начало
 
 

Фестивалите „Сребърни чучулиги” и „Альоша” включиха и певци от чужбина

18.10.2016 /10:17 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ВГ „Импресия” от Враца зарази публиката със своята жизнерадост

Тази година в празниците на патриотичната, антифашистката и фронтовата песен участваха изпълнители не само от България, но и от Русия, Молдова, Македония, Беларус, Украйна, Казахстан, Куба

17-ият фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и 14-ият фестивал на фронтовата песен „Альоша” събраха в София над 1000 изпълнители от цялата страна на възраст от 5 до 87 години. За първи път участваха творчески състави и индивидуални изпълнители от Русия, Молдова, Македония, Украйна, Куба, Казахстан.

Организатори на фестивалите са Сдружение  „Български антифашистки съюз“, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение „Русофили”, Софийско сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Представителството на Россотрудничество в България, Руски културно-информационен център и Московският културно-делови център „Дом на Москва в София“ с подкрепата на Парламентарна група „БСП лява България“.

Председател на Общонационалния организационен комитет на фестивалите е  Станка Шопова –  председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Янаки Стоилов, заместник-председател на 43-то Народно събрание, поздрави участниците и организаторите. Поздравителен адрес изпрати Красимир Велчев – председател на Групата за приятелство България – Русия в 43-то НС.

Сред поздравилите фестивалните прояви бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Наталия Баранщикова – изпълнител, композитор, ръководител на музикални състави от Република Молдова, художествен директор на Международния фестивал на изкуствата „Заедно в 21 век“, взриви публиката със своето изпълнение. Председателят на журито ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев специално поздрави за блестящото изпълнение  децата от Вокална формация "Рапсодия" от Молдова.

Лилия Борисова от Група "Зга" от г. Рязан, Русия, впечатли със своите авторски песни. Малката Тея Мелконянц от Украйна очарова публиката със своето изпълнение на "Катюша". Поздрав от слънчева Куба поднесе Долорес с  легенрадната песен „Гуантанамера”. Гостенките от Македония - група „Державинци”, също направиха силно впечатление.

Представителите на руските съотечественици в България и тази година плениха публиката и журито със своите изпълнения - Вокална група"Пятница 13" и малките "Пятничета" от Ямбол; ВГ "Русская песня" от Сливен и др.  Силни аплодисменти заслужиха българските изпълнители - смесен хор при НЧ "Виделина" Панагюрище, хор "Планинарска песен", децата от Трио "Феникс" ЦПЛР Белово и ВГ "Импресия" от Враца.

Сподели в
 

Глобус и пъстри корици приканват читателите на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград да научат нови неща за пътуват екзотични места. „Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива на книгохранилището , адаресирана до любознателната аудотирия. От всички възрасти.

20.01.2021/16:24

Читателската аудитория у нас получи ново издание на "Тристахилядна София и аз между двете войни" от легендарния водещ на някогашното предаване "Минаха години" по БНТ Драган Тенев, който, уви, си отиде през 1999 г. на 80-годишна възраст.

18.01.2021/19:09

Студия "Млад художник" към РКИЦ, със съдействието на Национален фонд ”Култура“ обявява конкурс за деца от 4г до 14г. "Нарисувайте любим герой от български анимационен филм".

18.01.2021/14:00

На 17 януари се навършват 14 г. откакто между нас не е големият чародей на българското слово проф. Марко Семов. Той даде огромен принос в съвременната наука за народопсихологията и е един от създателите на телевизионна публицистика в БНТ от началото на 70-те години. Помним го като изключително смел и ярък журналист, публицист и общественик.

17.01.2021/11:05

Те са като една нова "Османска империя", която незабележимо налага своето влияние: турските сериали. С тях Турция изнася в чужбина не само внушителни кадри и истории за огнени любови, но и официалния държавен мироглед.

16.01.2021/16:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки