Начало
 
 

Интернет портал в Силистра показва здравни и транспортни услуги

18.10.2016 /13:01 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предстои още много работа, твърдят организаторите на портала

В библиотеката „Партений Павлович“ в Силистра с участието на библиотечни специалисти и на представители на областната и на местните власти от Силистра, Тутракан и Дулово бе представен уникален проект, пръв по рода си в страната, с очакван голям обществен интерес.

От името на организаторите директорката на библиотеката Даниела Недялкова заяви:

„Библиотечната ни мисия е да предоставяме свободен, равнопоставен и неограничен достъп на гражданите на Силистра и Силистренска област до информационни източници, продукти и услуги. Библиотеката има два Справочно-информационни центъра и е осигурила достъпна архитектурна среда за хора с проблеми в пространственото придвижване“. 

Така бе обоснована идеята за проект на тема „Библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан“, финансиран за 6 месеца (до април 2017 г.) по линия на Министерство на културата и на Фондация „Глобални библиотеки – България“. Партньори са Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Тутракан, и Народно читалище „Христо Ботев“ в с. Руйно, община Дулово.

Очакват над 1300 потребители

Планираният резултат е повишаване на обществената осведоменост в областта на здравните услуги и на транспорта в регион Силистра чрез създаване на партньорски библиотечен Е-портал.

Екипите, осъществяващи проекта, включват: Даниела Недялкова, Мануела Енчева, Светомира Вачева, Надя Иванова, инж. Мартина Стойкова, Васил Тончев (Силистра); Светлана Петкова и Стефка Капинчева (Тутракан); Садие Мехмет Махмуд и Али Мехмед Антика (Дулово).

Общата сума на проекта: 4656 лв., от които безвъзмездно финансиране 3880 лв. и съфинансиране от 776 лв. (конкурс за малки проекти 2016 „Библиотеката - център на местната общност“), като парите отиват изключително за осъществяване на набелязаните дейности.

В намеренията на екипите е и желанието им да развият проекта и портала с допълнителна информация от най-различни сфери извън целевите – здравеопазване и транспорт (например – клубове, ел. мрежи, В и К, таксиметров транспорт, медии, ветеринарна медицина, обществени организации, различни структури на областно и на общински нива, и др.), както и да включат информация от останалите 4 общини в региона: Алфатар, Главиница, Кайнарджа и Ситово, по възможност и от близки населени места в съседна Румъния.

По предварителни изчисления най-малко 1300 електронни карти ще бъдат разпространени, вкл. с възможност да бъдат теглени по електронен път, за да бъдат евентуално попълвани от набелязаните адресати, информацията от които ще бъде включена на сайта в интернет, където ще бъде и периодично обновявана. С флаери и стикери се предвижда да бъде разпространена информация за новия портал.


 

Сподели в
 

Глобус и пъстри корици приканват читателите на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград да научат нови неща за пътуват екзотични места. „Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива на книгохранилището , адаресирана до любознателната аудотирия. От всички възрасти.

20.01.2021/16:24

Читателската аудитория у нас получи ново издание на "Тристахилядна София и аз между двете войни" от легендарния водещ на някогашното предаване "Минаха години" по БНТ Драган Тенев, който, уви, си отиде през 1999 г. на 80-годишна възраст.

18.01.2021/19:09

Студия "Млад художник" към РКИЦ, със съдействието на Национален фонд ”Култура“ обявява конкурс за деца от 4г до 14г. "Нарисувайте любим герой от български анимационен филм".

18.01.2021/14:00

На 17 януари се навършват 14 г. откакто между нас не е големият чародей на българското слово проф. Марко Семов. Той даде огромен принос в съвременната наука за народопсихологията и е един от създателите на телевизионна публицистика в БНТ от началото на 70-те години. Помним го като изключително смел и ярък журналист, публицист и общественик.

17.01.2021/11:05

Те са като една нова "Османска империя", която незабележимо налага своето влияние: турските сериали. С тях Турция изнася в чужбина не само внушителни кадри и истории за огнени любови, но и официалния държавен мироглед.

16.01.2021/16:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки