Начало
 
 

Политическата пропаганда започва още от древния Рим

11.11.2016 /18:49 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Старинна монета илюстрира гласуването в древния Рим

От кога се води политическа пропаганда? От кога плакати агитират за кандидатите за власт? От миналия век? Не - първите нагледни агитационни материали са още от древен Рим, разказва Scientific American.

В последните месеци Америка и България бяха разкъсвани от предизборни страсти. Живеем във време, когато споделянето на нашите становища никога не е било по-лесно, но това причини разделение между приятели, колеги и дори семейства.

Преди да се появят социалните медии, плакатите са били от малкото начини за подкрепа на кандидатите за политически постове. Унищожаването на тези знаци пък е средство за протест. За първи път в американската история се появяват през 1824 г., когато Джон Куинси Адамс отпечатва посланията си за президентската надпревара. Сегашната им версия е създадена през 60-те години.

Casellius aedile - Каселий едил

Но коренът на този вид политическа пропаганда е много по-стар. Древните римляни са ни оставили с няколко отлични примери за използване на плакати за популяризиране на гледни точки, които са важни за тях. Външните стени на къщите, открити в Помпей, например, са надраскани с обяви за разпродажби, даване под наем, липсващи животни или предмети.

На фасадата на дома на важен римски гражданин се рекламират обществени игри, които семейството спонсорира, вероятно като доказателство за тяхното богатство и статус.

Римските графити разказват и за общинската политика. Най-простите послания са само от една или две думи на латиница (например, Casellius aedile - Каселий едил - едил - римски магистрат, отговарящ за спортните състезания, строителния надзор, осигуряване на зърнените запаси на града и грижа за инфраструктурата) или просто името на кандидата. Други определено са по-сложни:

"Моля ви да гласувате за C. Юлий Полибий за едил. Той прави добър хляб."

"Моля ви да гласувате за C. Гавий Руфий за дуумвир (дуумвир - едно от двете лица, на които съвместно държавата възлага обществена поръчка). Той е полезен за държавата. Vesonius Primus го препоръчва."

"Моля ви да гласувате за Пупий Руфий за дуумвир за съдебен орган; той заслужава обществена длъжност. Mustius тепавичарят го подкрепя за пълна победа, неженен писар, различен от останалите членове на гилдията си".

"Примий и неговото семейство подкрепят Хелвий Сабин за едил."

"Продавачите на плодове заедно с Хелвий Весталик препоръчват Холконий Приск за дуумвир за правораздавател."

Може би получихте представа

Тази практика е толкова широко разпространена, че някои римляни са писали проклятия за тези, които драскат по стените им. Например върху един паметник край Рим има надпис, който гласи: "Драскачи, моля ви да отминете този паметник - ако някога нечие име на кандидат бъде написано на този паметник, аз се надявам той да се провали и никога да не получи служба!"

Не се знае доколко тези графити са имаи реално влияние върху избирателите, но най-малкото те позволяват на хората да заемат позиция по даден въпрос или да подкрепят човек, когото чувстват, че може да ги представлява. Те дават възможност на хората смело да излязат публично с непопулярно мнение и да кажат на другите нещо, което да отговори на обществения интерес.

Така съвременните плакати продължават една традиция, която произхожда от древния Рим.


 

Сподели в
 

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

На 6 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен под диригентството на Владимир Бошнаков ще бъда представен концертът „Вокалисимо” със солисти Васил Петров и Русалина Мочукова.

17.10.2020/13:52

Произведения на ярки испански автори като Хуан Ариага, Исак Албенис, Хоакин Турина и Мануел де Файя ще изпълни Quarto Quartet на 13 октомври в Зала "България". Концертът е поздрав и за 110-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

12.10.2020/19:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки